חוק המעמד האישי בישראל הוא ייחודי
ראשית כל, חשוב לציין את הייחודיות של מערכת המשפט הישראלית בהשוואה למדינות מערביות רבות אחרות. לבתי משפט לענייני משפחה, העוסקים בדיני משפחה ובסוגיות של מעמד אישי, יש סמכות שיפוט בכל ענייני המשפחה למעט נישואים וגירושים. לבתי דין רבניים יש סמכות בעיקר בנושא נישואים וגירושים, אם כי הם עוסקים גם במעמד יהודי וגיור, לצד נושאים נוספים. על מנת להתגרש, בני זוג יהודים חייבים לגשת לבית הדין הרבני. בני זוג מדתות אחרות, ניגשים לבתי הדין הדתיים המקבילים.
אם בני הזוג הם "חסרי דת" באופן רשמי, או שהם בני דתות שונות, עליהם להתיר את הנישואים בבית המשפט לענייני משפחה.
גירושים בבית הדין הרבני בישראל
בתי הדין הרבניים הם אזוריים, וישנם 12 מהם ברחבי הארץ. על מנת להתגרש, יש להגיש תביעת גירושים לבית הדין הרבני האזורי. בכל בית דין יש שלושה דיינים, שהינם רבנים בעלי הבנה עמוקה של ההלכה היהודית. רבנים אלו לא חייבים להיות עורכי דין על מנת להתמנות לתפקיד.
התובעים נדרשים להצהיר מדוע עליהם להתגרש. על פי ההלכה היהודית, יש סיבות לגיטימיות מוגדרות לגירושים, כולל אלימות, בגידה (ניאוף), נכות פיזית, כפירה בהלכה היהודית ועוד. לאחר שהתביעה הוגשה ושולמה אגרה, יקבע דיון לשמיעת שני הצדדים. כאשר בני זוג אינם מסכימים לגבי הצורך בגירושים, בית הדין הרבני יקיים מספר דיונים לצורך שמיעת הוכחות. אם לאחר הדיונים בית הדין מאשר את הגירושים, הוא ייתן פסק דין הקובע זאת ויסדר מועד לגט.
חשוב לציין שעל כל החלטה של בית הדין הרבני האזורי, ניתן לערער לבית הדין הרבני הגדול.
גירושים בהסכמה
ניתן להגיש בקשה לגירושים בבית הדין הרבני לאחר שבני הזוג קיימו ביניהם משא ומתן על התנאים, ובכך להימנע מהגשה של תביעת גירושים. בני הזוג יכולים להגיש לאישור את הסכם הגירושים שהגיעו אליו, ולוותר על פרוצדורה מסובכת, ניהול מחלוקות סבוכות, תשלום שכר טרחה גבוה לעורכי הדין וכיו"ב.
באתר שלנו ניתן לעיין במאמרים רבים נוספים אודות גירושים ודיני משפחה בישראל. אנו מציעים בין היתר טיפים לבחירת עורך דין להליך גירושים.
צרו קשר
משרד עורכי הדין ענת לוי ושות' עוסק במספר תחומים משפטיים, לרבות דיני משפחה. עו"ד ענת לוי מיומנת בדיני משפחה וגירושים ומספקת ייעוץ משפטי בכל הקשור להליכים בבית הדין הרבני בישראל.