האם ידועה בציבור זכאית לקצבת שארים?

מעמד ידועים בציבור מעלה שאלות רבות הנוגעות לזכויות וחובות של זוגות המעוניינים להיות מוכרים ככאלו. שאלות רבות מתעוררות דווקא לאחר פטירת אחד מבני הזוג, ועוסקות בחלוקת רכוש, ירושה וקצבאות שונות המוענקות על ידי המדינה. המאמר הבא יסביר מיהם ידועים בציבור, כיצד יזכו להגדרה זו, מהי קצבת שארים, האם ידועה בציבור זכאית לקצבת שארים, כיצד ניתן לקבל אותה ואילו מסמכים יהיה צורך להציג.

מי יכול להיות ידוע בציבור?

כל זוג יכול להיות ידוע בציבור במידה ויעמדו בהגדרת החוק והקריטריונים השונים של ביטוח לאומי או בית המשפט. זוגות רבים בוחרים שלא להינשא משום שאינם תומכים במוסד הנישואים או משום שאינם מעוניינים להירשם כנשואים ברבנות. מנגד, ישנם זוגות שאינם יכולים להינשא בישראל, כמו זוגות בני קהילת הלהט"ב, חסרי דת, מי שדתם אינה מוכרת בישראל ופסולי חיתון (כהן וגרושה, ממזרים). זוגות אלו פונים למוסד הידועים בציבור כאלטרנטיבה דומה העשויה להעניק להם זכויות שוות לזוגות נשואים.

האם ידועה בציבור זכאית לקצבת שארים

מהי הגדרת ידועים בציבור?

ההגדרה המקובלת לידועים בציבור היא כקביעת חוק הירושה: ""איש ואישה החיים חיי משפחה במשק בית משותף אך אינם נשואים זה לזה". ההגדרה תחול גם לגבי זוגות בני קהילת הלהט"ב, והיא מתארת זוג החי חיי משפחה הכוללים יחסים אינטימיים ומחויבות האחד כלפי השני וכן, ניהול משק בית משותף המתבטא במגורים משותפים והתנהלות כלכלית משותפת ברמה כלשהי.

כיצד הופכים לידועים בציבור?

כדי להפוך לידועים בציבור ניתן להגיש בקשה להכרה בביטוח לאומי על ידי מילוי שאלון על אופי היחסים בין בני הזוג ותמיכתו בהצהרת שני קרובים על טיב הקשר בין הזוג. לאחר הכרת ביטוח לאומי בזוג כידועים בציבור יהיה הזוג מוכר ככזה מול כל מוסד שלטוני אחר ובפרט לצורך ירושה וקצבת שארים.

קיימות דרכים נוספות פחות משמעותיות לחיי הזוג יחד, אך העשויות להשפיע על הכרה כידועים בציבור לאחר פטירה. כמו למשל: עריכת "הסכם חיים משותפים" מול עורך דין או החזקה ב"תעודת זוגיות" מארגונים שונים כמו "משפחה חדשה", "הויה" והתנועה הרפורמית.

מהי קצבת שארים?

קצבת שארים היא תשלום חודשי מהמוסד לביטוח לאומי עבור אלמנים של תושבי ישראל. האלמן או האלמנה היו נשואים לנפטר או ידועים בציבור שלו, כאשר במקרה השני עשויה להתעורר מורכבות בהכרת האלמן בזכאות לקצבה אם השניים לא דיווחו לביטוח לאומי טרם הפטירה על מערכת יחסים ידועה בציבור.

כיצד ניתן לקבל קצבת שארים?

חשוב לדעת כי התנאים להכרה כאלמן לקבלת קצבת שארים שונים מהתנאים להוכחה לאלמנה ועליהם ניתן לקרוא במאמרים אחרים שלנו. ביחס לידועה בציבור, כדי להיות זכאית לקצבת שארים עליה לעמוד בארבעה תנאים:

  1. הנפטר היה תושב ישראל.
  2. הנפטר שילם דמי ביטוח שארים למשך אחת התקופות הנקובות בביטוח לאומי.
  3. המבקשת הייתה ידועה בציבור של הנפטר.
  4. הנפטר לא פיגר בתשלום דמי ביטוח לאומי.

במקרה של ידועה בציבור שלא דיווחה על מעמדה לביטוח לאומי טרם פטירת הנפטר, תוכל האלמנה לקבל קצבת שארים אם ילדה לנפטר ילד במהלך חייו או אם תוכיח לביטוח לאומי כי היא והנפטר ניהלו מערכת יחסים כידועים בציבור של שנה לפחות טרם פטירת המנוח, או חצי שנה במידה והייתה מעל גיל 55 בעת הפטירה.

תביעה שכזאת אינה פשוטה להוכחה משום שרף ההוכחה של ביטוח לאומי גבוה ודורש קיומם של פרמטרים רבים. על כן כדאי להיעזר בעורך דין מומחה לדיני משפחה עוד בשלב הגשת הבקשה לביטוח לאומי.

 האם ידועה בציבור זכאית לקצבת שארים - משרד עו"ד ענת לוי

האם ביטוח לאומי יכול לדחות את הבקשה ומה ניתן לעשות לאחר מכן?

כן, במידה וביטוח לאומי לא השתכנע כי טיב מערכת היחסים היה של ידועים בציבור או במידה ולא הוצגו ראיות מספיקות ומשכנעות המעידות על הקשר, עשויה הבקשה לקצבת שארים להידחות. החלטת ביטוח לאומי אינה סופית והאלמנה רשאית לערער עליה בפני בית הדין האזורי לעבודה. במידה וגם שם בקשתה נדחית, רשאית האלמנה לערער עוד פעם אחת לבית הדין הארצי לעבודה, כאשר לאחר ערעור זה תינתן החלטה סופית בעניין.

מהם שיקולי בית המשפט להכרת ידועים בציבור?

אין לשאלה זו תשובה חד משמעית, שכן לבית המשפט גישות שונות לבחינת ידועים בציבור וההחלטה ניתנת כלפי כל מקרה לגופו. אם זאת, ישנם קווים מנחים כלליים להוכחת מעמד של ידועים בציבור, כמו למשל:

  • מגורים יחד לתקופה ממושכת.
  • התנהלות כלכלית משותפת.
  • עריכת טקס נישואים אלטרנטיבי או הצהרת כוונות כ"הסכם חיים משותפים".
  • ניהול מערכת יחסים פומבית הידועה לחברים ומשפחה.

עם זאת, אינדיקציות אלו אינן מוחלטות והזוג יכול להוכיח אינדיקציות אחרות לכך שניהל חיי משפחה במשק בית משותף, מבלי לענות על הקריטריונים המצוינים קודם. כך למשל הכיר בית המשפט בת"א 3696/90 אמיר נ' זגר בזכותה של התובעת לזכויות ירושה ועזבון אחרי שלושה חודשים של מגורים משותפים משום שהתכוונו להתחתן. באותו האופן תוכל להוכיח אלמנה כי היא והנפטר ניהלו מערכת יחסים של ידועים בציבור אף אם לא התגוררו יחד, אך לשם כך תצטרך להיעזר בעורך דין דיני משפחה מיומן ובעל ניסיון.

אילו מסמכים תוכל האלמנה להציג כדי לתמוך בבקשתה?

כדי לתמוך בבקשה לקצבת שארים בביטוח לאומי או בבית המשפט, תוכל ידועה בציבור להציג מסמכים המעידים על טיב הקשר כדי להגדיל את סיכוייה לאישור הבקשה. מסמכים אלו יכולים להיות:

  1. תעודת זהות או אישור ממרשם האוכלוסין המעידים על מגורים בכתובת משותפת.
  2. תעודות זוגיות שונות מגופים כמו "משפחה חדשה", "הויה" או התנועה הרפורמית.
  3. צוואה המעידה על רצון הנפטר לשתף את בת הזוג ברכושו.
  4. מסמכים המעידים על ניהול משק בית משותף כמו חשבון מים, ארנונה, חשמל ותשלום שכר דירה.
  5. מסמכים המעידים על ניהול חשבון בנק משותף.
  6. עדות מכרים ומשפחה.
  7. מסמכים המעידים על החזקת רכוש משמעותי יחד, כמו רכב או דירות להשקעה.
  8. מסמכים המעידים על תשלום הוצאות ההלוויה והקבורה.
  9. הוכחות על השתתפות באירועים משמעותיים יחד: תמונות מאירועים משפחתיים, טיולים לחו"ל, השתתפות בטיפולים רפואיים וביקורים במוסד סיעודי או בית חולים.

ידועה בציבור יכולה לצרף כל מסמך אחר המעיד על טיב הקשר בינה לבין המנוח. רצוי להתייעץ עם עורך דין דיני משפחה כדי לדעת אילו מסמכים נוספים ראוי להציג.

מתי נפנה לעורך דין דיני משפחה?

כפי שראינו הוכחת מעמד ידועים בציבור הוא תהליך ארוך ומסובך, המורכב להוכחה עוד יותר לאחר פטירה של אחד מבני הזוג.

חשוב לדעת כי בנוסף לקצבת שארים מביטוח לאומי אליה יכולה להיות זכאית האלמנה, עשויות להיות זכויות אחרות אותן תוכל לדרוש ויהיו תלויות בהוכחת מעמד ידועים בציבור והתערבות עורך דין, למשל קצבת שארים מקרנות פנסיה פרטיות.

פניה לעורך דין בקיא ומנוסה בדיני משפחה וידועים בציבור תבטיח את השמירה על זכויותיכם, מיצוי כלל ההטבות המגיעות לכם וליווי צמוד מול ביטוח לאומי ובית המשפט.

עורכי הדין במשרדנו בירושלים ותל אביב בעלי ידע מקצועי וניסיון עשיר בדיני משפחה וידועים בציבור. פנו במספר הטלפון למטה ללא התחייבות.

צרו קשר לקבלת ייעוץ משפטי