הסכם גירושין

הסכם גירושין

מעוניינים לסיים את מערכת היחסים באווירה חיובית וללא מלחמות? זוגות הבוחרים לקיים הסכם גירושין בעזרת הליך גישור בשנים האחרונות הולך וגדל, וזאת בשל חסכון כספי רב וכן רצון להימנע מקרבות משפטיים ארוכים ומתישים.
עם הרפורמות המשמעותיות שחלו בעשור האחרון בתחום זה, עולה תמונה חיובית של שיפור ניכר במצב הגירושין בישראל. על פי בדיקה שערך המכון מכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל בשנת 2019 עולה שבהליך גישור, 58% מהזוגות סיימו בהסכמה סכסוך משפטי תוך 3 חודשים. עוד עולה 49% של זוגות מסוכסכים לא הגישו תביעה לבית המשפט כלל. 


מהו, אם כן, הסכם גירושין ומהם ההבדלים המהותיים בינו ובין הליך גירושין ברבנות או בבית משפט לענייני משפחה? כל הפרטים לפניכם: 

כיצד מתנהל הליך גירושין?

חשוב להבין את ההבדלים המהותיים בין הדרכים השונות להתגרש בישראל, לכן יש צורך תחילה לדעת כיצד מתנהל הליך גירושין. במידה ולא נחתם הסכם גירושין על ידי הצדדים, הליך הגירושין מתקיים כתביעה לכל דבר, בבית הדין הרבני או בבית הדין לענייני משפחה.
בית הדין לענייני משפחה הינו בית משפט אזרחי, אשר מוסמך לנהל דיונים בענייני משמורת ילדים, חלוקת רכוש, וכל שאלה הנובעת מהליך הגירושים של בני הזוג. כמו כן, ינהל בית הדין האזרחי את הליך הגירושין עצמו במידה ואחד מבני הזוג או שניהם אינם יהודים. עם זאת, במידה ושני בני הזוג יהודים, את הליך הגירושין עצמו יכול לנהל רק בית הדין הרבני. כמו בכל תביעה אחרת, גם לתביעת הגירושין צריכה להיות עילה. עם זאת, משום שמדובר בבית דין דתי יהודי, העילה לגירושין צריכה להיות כזו המוכרת במשפט העברי. לאחר מכן מתקיימים כמה דיונים כאשר הראשון שביניהם ינסה לרוב לגשר בין בני הזוג, והשאר יתנהלו כמשפט, אשר בסופו בית המשפט מוציא תחת ידיו פסק דין מחייב.

הסכם גירושין בין הצדדים ליישוב המחלוקות ביניהם

עם זאת, קרבות משפטיים הם לא הפתרון היחיד. את הגירושין ניתן לקיים גם באמצעות הסכם, הנכתב ונחתם על ידי בני הזוג ומנוסח בעזרת עורך דין מגשר המומחה לתחום. הליך הגישור מתקיים בהלך רוח נוח ונעים יותר, כאשר בסופו של דבר הסכם הגירושין מכיל בתוכו את האינטרסים של שני הצדדים ומהווה הסכמה משותפת. את ההסכם יש להגיש לבית הדין הרבני או לבית הדין לענייני משפחה. זאת בהתאם לזהות הדתית של בני הזוג תחת תביעה מוסכמת לגירושין ובכדי להעניק למסמך תוקף של פסק דין. בניגוד לתביעת גירושין רגילה, תביעה מוסכמת מתקבלת בדרך כלל ללא קושי ובית הדין נוטה לאשר את הסכם הגירושין ללא שינויים מהותיים.

מהם היתרונות של הסכם גירושין?

גם מערכת החוק כבר מכירה את היתרונות הרבים הטמונים בהליך זה ונוטה להעדיף הסכם אשר מושג בהסכמת הצדדים, לעומת האפשרות של תביעה משפטית. לכן בהגשת תביעת גירושין מחייב בתי המשפט את בני הזוג לפני הגשת התביעה לקיים פגישת מהו"ת (מידע, הערכה ותיאום), המתבצעת בין השאר באמצעות גישור. 


להלן היתרונות העיקריים של הסכם גירושין מול תביעת גירושין ללא הסכמה הדדית:
חיסכון כספי – תביעה משפטית זה תהליך מסורבל ויקר, ובעיקר כשמדובר בסכסוך שמעורבים בו מטענים רגשיים קשים שמתורגמים להתקוטטות מכוערת בין הצדדים. בנוסף לאגרת המשפט ולשכר טרחת עורכי הדין המעורבים, נדרש פעמים רבות גם שכרם של עדים מומחים, ועוד. כך עשויים להצטבר סכומי כסף גדולים מאוד, וזאת בלי להבטיח כלל שתתקבל התוצאה הרצויה. לעומת משפט, עלויות הגישור מסתכמות בשכר טרחה עבור עורך הדין המגשר בלבד, דבר המסתכם לרוב בסכומי כסף קטנים משמעותית.
תוצאה משביעת רצון – במשפט, המתנהל בצורה מלחמתית, קיים סיכוי סביר לצאת בידיים ריקות. כמו כן, פסק הדין עלול לאכזב את אחד הצדדים או שניהם ולא להתחשב כלל באינטרסים מסוימים. כאשר שני הצדדים מנסחים יחד את הסכם הגירושין ניתן להבטיח, ברמה כזאת או אחרת, השגת שביעות רצון הדדית, ככל שניתן.
התקדמות בקצב נוח – כאשר הדיון מתקיים מול בית המשפט, הוא זה המכתיב את הקצב. לעתים קרובות בשל העומס על בתי המשפט, זמני ההמתנה בין הדיונים ארוכים ומתסכלים, ולעתים תאריכי הדיון לא נוחים כלל לאחד הצדדים או לשניהם. בהליך גישור המתקיים מול עורך דין מגשר, העומס הוא בכלל לא פקטור ובשל העובדה שבני הזוג הם אלו הקובעים את הקצב, הוא נוח עבור שני הצדדים.
הימנעות ממשברים רגשיים – פירוק מערכת יחסים זה נושא טעון ורגיש מאוד, ולא אחת מלווה ברגשות קשים. דיון משפטי סוער וכן ויכוחים בלתי פוסקים עלולים ללבות את האש ולהוות גורם ללא מעט משברים רגשיים, תסכול וכעס. אלו, בתורם, עלולים להשחיר את היחסים בין הצדדים ואף להשפיע על גורמים מעורבים נוספים, דוגמת ילדים משותפים. מכך ניתן להימנע על ידי קיום דיון נעים ונינוח יותר, באווירה רגועה וללא הצורך להילחם, ואת זאת ניתן להשיג בהליך הגישור.


בכדי לוודא שהסכם הגירושין אכן משקף את רצונותיהם של כל הצדדים, רצוי לדון בו מול עורך דין מגשר וכן לכל צד להיוועץ בעורך דין מטעמו. כמו כן, בעת החתימה על ההסכם יש לבחון שההסכם אכן מתייחס לכל מה שרלוונטי. דבר שאינו כתוב בהסכם יכול להיות נתון לפרשנות ולוויכוחים בהמשך, ולכן חשוב לשים לב שסוגרים את כל הפינות.

מה ניתן לקבוע ומה לא ניתן לקבוע בהסכם גירושין?

בשל ההבנה כי בהליך גירושין כל הגורמים תלויים זה בזה, מערכת החוק קבעה כי הסכם גירושין מוגדר כמקשה אחת וכי לא ניתן לפרקו. כך, בעת ניסוח ההסכם, יכול אחד הצדדים לוותר באחד התחומים בכדי להרוויח יותר באחר. אם כן, בתוך הסכם אחד ניתן לקבוע את כל האספקטים העיקריים הרלוונטיים בתחום, ביניהם: חלוקת רכוש, משמורת והסדרי ראייה, מזונות, חלוקת זכויות סוציאליות וחלוקת חובות. כמו כן, ניתן לכלול בהסכם גם סנקציות, שיופעלו במקרה של הפרתו על ידי אחד הצדדים.
עם זאת, בגלל העובדה שמטרת הליך הגישור והסכם הגירושין הוא להגיע להסכמה הדדית, לא ניתן לכלול בהסכם קנסות או סנקציות במקרה של אי מתן גט. מתן הגט, במקרה זה, חייב להתבצע מרצונו ומהסכמתו החופשית של הבעל. כמו כן, ההסכם תקף אך ורק עבור בני הזוג המתגרשים ולכן אינו יכול לחייב או לפגוע בצד שלישי שאינו צד בהסכם, למעט מקרים חריגים.

האם ההסכם תקף מבחינת החוק?

הסכם גירושין הוא אחד ההסכמים היחידים המחייבים הסדרה על ידי פנייה לבית הדין. בדיון עוברים השופטים או דיינים, במקרה של בית דין רבני, על כל פרטי ההסכם תוך שימת דגש על וידוא ששני הצדדים חתמו עלו מרצון ומהסכמה חופשית. כמו כן, יבחן בית המשפט גם עניינים הקשורים בילדים משותפים, בכדי לוודא שטובת הילד עולה בקנה אחד עם ההסכם. מבחינת החוק, בית הדין רשאי לבצע בהסכם שינויים לפי שיקול דעתו, אך נוטה לרוב שלא לעשות זאת, כי הרי ההסכם משקף את רצון הצדדים. לאחר אישור בית המשפט, ההסכם מקבל תוקף של פסק דין, אשר במקרה של הפרה ניתן לאכוף את הכתוב בו, בעזרת הרשות המבצעת בלבד.

גם בהליך גירושין, לא חייבים להילחם

עורך דין מגשר שרוצה בטובתכם, יכול לעזור לכם לסגור עניינים ולסיים את הקשר ברוח טובה, מתוך הבנה אנושית ויכולת ליצור שיח אפקטיבי לבניית הסכם גירושין נוח עבור שני הצדדים. עורך דין כזה יידרש להפגין בנוסף, ידע בדינים הקשורים לגירושין ובענייני משפחה, לצד וניסיון רב בסדרי דין.
משרד עורכי דין כהן דקר פקס ברוש מסייע ללקוחותיו במתן שירותי גישור לקראת הסכם גירושין, וכן בניסוח ובחתימה על ההסכם. לפרטים נוספים ולייעוץ בתחום הסכם גירושין וכן בענייני משפחה ניתן לצלצל עכשיו למספר 03-3724722 או להשאיר פרטים ונציג המשרד יחזור אליכם בהקדם לתאום.