מאמר זה עוסק בחטיפת ילדים מישראל למדינה זרה. רבים חושבים שחטיפת ילדים נעשית רק בידי סוחרי ילדים, אך המקרים השכיחים ביותר של חטיפת ילדים קשורים בהפרה של משמורת ילדים כאשר הורה משמורן אחד מעלים או שומר אצלו את הילדים במדינה זרה ללא הסכמת ההורה השני או האפוטרופוס החוקי. כל הנושאים הקשורים לדיני משפחה בישראל נמצאים תחת סמכותו של משרד המשפטים.
מה יש לעשות כאשר מתרחשת חטיפת ילדים מישראל למדינה זרה
ישנם מספר צעדים בהם תוכלו לנקוט אם ילדכם נחטף מישראל למדינה זרה:
ישראל חתומה על חוק אמנת האג אשר עוזר להבטיח את קיום המשמורת ורווחת הילדים. אם ילדכם נלקח מישראל ללא הסכמתכם, או אם הסכמתם שבן-זוגכם ייקח את ילדכם למדינה זרה אך הילד לא הוחזר, תצטרכו לפעול במהירות כדי להבטיח שהמשקל המלא של החוק יישאר לצדכם.
הדבר כרוך קודם כל בפנייה למחלקה המרכזית, שנקראת גם המחלקה הבינלאומית. תוכלו לעשות זאת בעצמכם או להסתייע בעורך דין פרטי שיעזור לכם לזרז את התהליך ולהבטיח שאתם נוקטים בכל הצעדים הדרושים כדי להחזיר את ילדיכם לישראל.
החוק נאכף באופן המהיר ביותר כאשר המדינה שאליה נלקחו ילדיכם חתומה גם היא על אמנת האג, אך עדיין תוכלו להפעיל את החוק גם אם המדינה לא חתומה על האמנה. המחלקה המרכזית תסייע לכם להגיש את הבקשה למחלקה המרכזית במדינה שאליה ילדיכם נלקחו. לאחר מכן תצטרכו להשיג סיוע מעורך דין פרטי במדינה הזרה כדי שיסייע לכם בתהליכים הנדרשים על-פי חוק באותה המדינה.
המסמכים שאותם יש להגיש למחלקה המרכזית בישראל
כדי להתחיל בהליכים יש למלא תצהיר בעברית או באנגלית ולצרף אותו למסמכים הבאים:
- עותק של תעודת נישואין בתוקף (אם קיים ברשותכם).
- עותק של תעודת גירושין (אם קיים ברשותכם).
- כל מסמך המראה כי אתם בעלי משמורת על ילדיכם (תעודת לידה, פסק משמורת וכו’).
- עותק באנגלית של תעודת הלידה המקורית של הילד, אותו תוכלו להשיג ממשרד הפנים
- חשוב להוכיח כי מקום מגוריו "הרגיל" של ילדכם הוא בישראל, מפני שהדבר חיוני לכל פסק דין שיינתן. הוכחה זו יכולה להיות בדמות מסמכים המראים כי ילדכם רשום לבית ספר בישראל וכד’.
- מסמכים המראים שילדכם נלקח לחו"ל ללא הסכמתכם.
- צילומי צבע עדכניים של ילדכם ושל ההורה שחטף אותו.
- אם הגשתם תלונה במשטרה, צרפו גם את התלונה.
- ייפוי כוח שניתן לרשות המרכזית כדי לפעול בנושא בתחומי המדינה אליה ילדכם נחטף.
- אם יש לכם תיק בשירותי הרווחה, אנא צרפו כל מידע רלוונטי.
את כל המסמכים האלה יש להגיש יחד עם תרגומים שלהם לשפה של המדינה בה נמצא ילדכם כדי שניתן יהיה להעביר אותם לרשויות החוק באותה המדינה (אין צורך שהמסמכים ייחתמו על-ידי נוטריון).
את המסמכים האלה יש להגיש למחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה.
כאמור, תוכלו להגיש את המסמכים בעצמכם או לבקש סיוע משפטי של עורך דין המתמחה בנושא שיעזור לכם לאסוף את כל המסמכים הנכונים ולהתחיל בהליכים המשפטיים כדי שילדכם יוחזר לישראל בהקדם האפשרי.
סדרת מאמרים
מאמר זה הוא חלק מסדרה ארוכה יותר של מאמרים המפרטים מה עליכם לעשות כאשר ילדכם נחטף. למידע נוסף בנושא בחירת עורך דין לענייני חטיפת ילדים, ההליכים החוקיים ומהו אורך התהליך, היכנסו לקישורים הנ"ל.
צרו קשר
עורכת הדין ענת לוי ממשרד עורכי הדין שלנו מתמחה בדיני משפחה ומסייעת ללקוחות בנושאים הקשורים לחטיפת ילדים. צרו קשר עם משרדנו לקבלת סיוע משפטי.