חיסון ילדים וטיפולים רפואיים – מה עושים במקרה של אי הסכמת הורה?

חיסון ילדים וטיפולים רפואיים אחרים מעלים לא פעם מחלוקות, במקרים של אי הסכמת הורה למתן הטיפול. התנגדות של אחד ההורים עלולה להוות פתח לסכסוך משפטי. מה הם הפתרונות הזמינים? מה עמדת בית המשפט בנושא, במידה ויגיע לפתחו? על נושאים חשובים אלה תסביר להלן עורכת דין מומחית לדיני משפחה ממשרדנו.

משרד עורכי הדין שלנו בירושלים ובתל אביב, מתמחה בדיני משפחה. לעורכי ועורכות הדין ממשרדנו ניסיון רב ומוכח במתן סיוע משפטי וייצוג בסכסוכים בענייני משמורת, קבלת החלטות בנוגע לטיפולים לילדים, תביעת מזונות קטינים, הליכי גישור ועוד.

דילמות נפוצות לגבי חיסון וטיפולים רפואיים עבור ילדים במקרים של מחלוקת בין ההורים

חיסון ילדים וטיפולים רפואיים - מה עושים במקרה של אי הסכמת הורה?

לאחרונה חזר לסדר היום הדיון על חיסוני ילדים ותינוקות. זאת בעקבות פריצת הדרך שהובילה לפיתוח מהיר של חיסונים נגד נגיף הקורונה. נכון למועד כתיבת שורות אלה, טרם אושר מתן חיסונים אלה לקטינים. למרות זאת, כבר כעת ניצת מחדש ויכוח ער בין הורים עם השקפות שונות לגבי מתן החיסון לילדיהם. מדובר בסוגיה מורכבת מבחינה משפטית, בייחוד במקרים של מחלוקת בין ההורים בנושא – כלומר, במקרים של אי הסכמת הורה אחד למתן חיסון או טיפולים רפואיים אחרים לילדים.

לא פעם אחד ההורים מתנגד למתן חיסון או טיפול רפואי לילד, בעוד שההורה האחר עומד על מתן הטיפול. הדילמה האם לחסן או לתת טיפול מסוים נפוצה (ונפיצה) במיוחד בקרב הורים פרודים, ועשויה להוות כלי ניגוח של ממש ביניהם. יכולים להיות להתנגדות טעמים שונים. טעם מרכזי הוא אידאולוגיה או אמונות אישיות המביעות התנגדות לחיסונים או לטיפולים רפואיים מסוימים. לעיתים קיימת אף התנגדות מטעמים דתיים. למשל, המשתייכים לארגון ״עדי יהווה״ מסרבים בדרך כלל לקבל או לתת עירוי דם, גם במקרים מצילי חיים.

מה קובע החוק בנושא?

החוק העיקרי אשר עוסק בנושא של פתרון מחלוקות בין הורים לגבי חיסון ילדים וטיפולים רפואיים נקרא חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. החוק קובע כי במקרים של צורך לערוך ניתוח או לנקוט באמצעים רפואיים אחרים לקטינים, בית המשפט יורה על כך רק אם שוכנע כי האמצעי דרוש לשלומם הגופני או הנפשי של הקטינים. וזאת בכפוף לחוות דעת רפואית הקובעת כך. כלומר, כאשר הורים אינם מגיעים להבנות ביניהם בנושא, ניתן לפנות לבית המשפט לצורך קבלת החלטה.

כיצד בית המשפט מתייחס לסוגיה של חיסון ילדים וטיפולים רפואיים נוספים?

טובת הילד מהווה העיקרון המנחה בהחלטות בנושא. אם יימצא שחיסון או טיפול רפואי מסוימים נועדו לטובתם של הילדים, בית המשפט ייטה לקבוע כי יש לתת אותם, אף אם אחד ההורים מתנגד לכך. ואולם, חשוב להדגיש כי בית המשפט אינו בא במקום סמכות רפואית. בהתאם, יידרשו הורים להציג חוות דעת רפואית התומכת בעמדתם. בית המשפט מוסמך גם למנות מומחה מטעמו. המומחה ייתן חוות דעת שתעזור לבית המשפט להכריע בסוגיה. 

בפסק דין משנת 2019, בית המשפט המחוזי בתל אביב הורה לחסן שני ילדים קטינים בחיסון נגד מחלת החצבת. זאת בניגוד לעמדת האם, שסירבה לכך מטעמים אישיים של התנגדות לחיסונים. נקבע כי חיסוני חצבת מהווים פעולה שגרתית, המאושרת מזה עשרות שנים על-ידי משרד הבריאות. בהתאם, נקבע כי אין צורך בחוות דעת רפואית על מנת לאשר כל מקרה שכזה של חיסון או פעולה רפואית שגרתית. יצוין כי בקשה לערער לבית המשפט העליון על פסק הדין נדחתה. בית המשפט העליון אף הדגיש בפסק הדין כי עמדת בית המשפט המחוזי מקובלת עליו לגופה.

קביעה שונה התקבלה במקרה אחר שעסק בחיסון טטנוס שבית חולים דרש לתת לקטין לאחר שנפצע. בית המשפט המחוזי בנצרת קיבל עמדה של הורים אשר סירבו למתן החיסון. בית המשפט השתכנע כי חלף זמן רב מדי מאז הפציעה. בהתאם, הפך החיסון ללא רלוונטי. כלומר, קיימים גורמים שונים המשפיעים על ההחלטה, וייתכנו מקרים בהם בית המשפט לא יאשר מתן חיסון או טיפול רפואי אחר, אם יימצא שהם אינם נחוצים. 

צרו קשר עם עורכת דין מומחית לדיני משפחה

לסיכום, חיסון ילדים וטיפולים רפואיים נוספים מעוררים לא פעם מחלוקות משפטיות בין הורים. ניתן לפתור אותן באמצעות פניה לבית המשפט, או בדרכים אלטרנטיביות לפתרון סכסוכים, כגון גישור. לשאלות נוספות ולכל עניין פרטני בנושא, תוכלו ליצור קשר עם משרדנו. משרד עורכי הדין שלנו מתמחה בדיני משפחה. המשרד מסייע להורים ומשפחות במגוון רחב של סוגיות משפטיות

 

צרו קשר לקבלת ייעוץ משפטי