מיסוי כספי ירושה – האם לא מדובר בגזירה שכבר חלפה מן העולם? התשובה מורכבת. אמנם בישראל מס עיזבון בוטל לפני שנים רבות. ואולם, במדינות רבות מס ירושה עדיין קיים ושריר. מה משמעות הדברים לעניין כספי ירושה שקיבלו ישראלים מקרובים ומכרים בחו״ל? האם יש צורך לדווח למס הכנסה על הכספים הללו לפני העברתם לארץ? ובאילו מקרים, אם בכלל, כספי הירושה מחו״ל ימוסו? על כך ועוד יסביר להלן עורך הדין מיכאל דקר, שותף במשרדנו ומומחה לדיני ירושה.
משרדנו, בירושלים ובתל אביב, מתמחה בדיני ירושה. עורכי ועורכות הדין ממשרדנו עוסקים באופן שוטף במתן מענה משפטי מקיף ומקצועי בעניינים כגון מימוש צוואות, צו ירושה, שירותי נוטריון, העברת כספי ירושה מחו״ל לישראל וייצוג יורשים בהליכים בפני רשם הירושות וכל הערכאות המשפטיות.
מיסוי ירושה – הכל תלוי בנסיבות
לישראלים רבים יש קרובי משפחה ומכרים בחו״ל. לא פעם אותם קרובים ומכרים מורישים כספים ונכסים לקרובים וחברים בארץ. מצב דברים זה מעלה לא מעט שאלות בנוגע לאופן ביצוע העברת הכספים לארץ. אך לצד זאת, יורשים רבים תוהים האם עליהם לשלם מסים עבור הכספים שהועברו אליהם, או בכלל לדווח עליהם לרשויות המס בישראל. אף שמדובר בנושא סבוך, עם לא מעט ניואנסים התלויים בנסיבות כל מקרה ומקרה, להלן ננסה לתת קווים מנחים אשר יסייעו לכם להבין האם ומתי עליכם לשלם מסים בגין העברת כספים אלה לישראל.
העברת כספי ירושה מחו״ל לישראל – הסבר בקצרה
העברת כספים בסכומים גבוהים בין מדינות היא פעולה מורכבת מבחינה משפטית, והדבר נכון גם לגבי העברת כספי ירושה. לאור הלבנות הון שנעשות בהיקפים בינלאומיים בימינו, כל העברת כספים מעוררת חשדות מצד הרשויות. כך גם מצד הבנקים, המהווים שומרי סף שתפקידם לוודא כי הכספים מגיעים ממקור כשר. על רקע זה, הבנקים בישראל, וכמוהם גם הרשויות, עשויים להציב הגבלות שונות על קבלת הכספים, באופן שידרוש לערב לעיתים את בית המשפט לצורך הוראה לבנק לקבל את הכספים. הסברנו על הקשיים המשפטיים הללו בהרחבה במאמר נוסף שהתפרסם באתר משרדנו.
מיסוי כספי ירושה מחו״ל בישראל
מדינת ישראל הנהיגה במשך מספר עשורים מס עיזבון, אך מס זה בוטל בתחילת שנות ה-80. אמנם לעתים נשמעות דעות אשר לפיהן יש להנהיג מחדש מס ירושה בישראל, אך עד כה טרם נעשו צעדים משמעותיים להחזרתו. חשוב לדעת כי על אף זאת, ייתכן כי כספים שהועברו מחו״ל ימוסו במדינה שבה ניתנה המדינה. זאת משום שמדינות רבות מנהיגות מס ירושה עד היום, וביניהן ארה״ב, בריטניה, צרפת ויפן. מעבר לכך, מדינת ישראל מנהיגה כיום חובת דיווח על חשבונות בנק בחו״ל. לאור זאת, ייתכנו מקרים בהם רווחים שנצברו מריביות על כספי ירושה אשר נותרו בחשבונות בנק בחו״ל יחויבו במס, בהיותם רווחים שאינם חלק מהירושה עצמה.
דיווח מוקדם לרשויות המס עשוי להוות פתרון לבעיה
כאמור, על אף שכספי הירושה עצמם אינם מחויבים במס בישראל, רווחים שנצברו מחשבונות בנק בחו״ל בהם נמצאים הכספים עשויים להיות מחויבים בדיווח ובתשלום מס. אי דיווח על כספים אלה עלול להוות עבירה לפי פקודת מס הכנסה. בעיה זו מתעוררת במיוחד כאשר מעוניינים להעביר את הכספים לישראל.
פתרון שיכול למנוע הליכים פליליים וסנקציות שונות בגין אי דיווח הוא עריכת הליכי גילוי מרצון והסכמי ייבוא הון. במסגרת הליכים אלה, היורשים מדווחים על הכספים שירשו וחשבונות הבנק שברשותם בחו״ל. במידה והדיווח נעשה מאוחר, ייתכן כי הרשויות יהיו מוכנות להכיר בכספים ויתחייבו שלא לנקוט בהליכי גבייה או בהעמדה לדין פלילי, בכפוף לתשלום מס אשר יוסכם על שני הצדדים.
כיצד יוחלט על גובה המס המוסכם?
חשוב להבין כי המס במסגרת הליכי גילוי מרצון והסכמים לייבוא הון לישראל אינו אחיד. קיימים פרמטרים שונים אשר ישפיעו על גובהו, והדבר תלוי בנסיבות כל מקרה ומקרה. בין הפרמטרים אשר עשויים להילקח בחשבון נכללים גובה הכספים אשר מצויים בחשבונות בנק בחו״ל, מקור הכספים, הזמן שעבר בין קבלת הירושה לבין מועד הבקשה לייבוא הכספים לישראל וטיב הקשר בין מי שהורישו את הכספים ליורשים.
צרו קשר עם המומחים שלנו לענייני דיני ירושה וקיום צוואה
כפי שניתן להיווכח, מיסוי כספי ירושה המגיעים מחו״ל לישראל הוא נושא מורכב וסבוך, הכרוך באי ודאות משפטית רבה. אם יש לכם כל שאלה או צורך בסיוע פרטני בנושא, תוכלו לפנות לעורך דין ממשרדנו, אשר ישמח לסייע בידכם. משרדנו מתמחה בדיני ירושה ועיזבון, ומעניק מענה מקיף בנושא העברה ומיסוי כספי ירושה מחו״ל לישראל, כמו גם במגוון נושאים משפטיים אחרים מתחום דיני הירושה.