זוגיות עם בני זוג מתעללים מותירה לרוב נזק נפשי וצלקות אשר גם לאחר נישואין לא חולפות גם לאחר עשרות שנים. חשוב לדעת כי בהתאם לכך, בתי המשפט נוטים לפסוק פיצויים גם לאחר שנים רבות ממועד ההתעללות. מטבע הדברים, מקרים אלה הם רגישים במיוחד ומעלים שאלות לא פשוטות לגבי הדרכים הנכונות להתמודד עם תביעות אלה. במאמר זה תסקור עבורכם עורכת דין מומחית לדיני משפחה מידע חשוב המבוסס על ניסיונה הרב בייצוג מקרים קשים מעין אלה, כיצד ניתן לפעול לגביהם.
משרד עורכי הדין שלנו, אשר לו סניפים בירושלים ובתל אביב, מתמחה בדיני נזיקין ובדיני משפחה. במשרדנו פועלים עורכי דין בעלי ניסיון רב במתן שירותי ייעוץ וייצוג משפטי במגוון סוגיות, לרבות רשלנות רפואית, נזקי גוף, תאונות אישיות ועוד. עורכי הדין ממשרדנו מלווים את לקוחותיהם לאורך כל שלבי ההליך הנזיקי, ומעניקים מענה משפטי מקיף המותאם לצרכיהם ולדרישות כל הליך באופן פרטני.
רקע
אלימות במשפחה בישראל היא, למרבה הצער, תופעה נרחבת וחוצת גבולות ומגזרים. נתונים שהוצגו בוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי בכנסת בשנת 2019 מעלים כי בשנת 2018 לבדה נפתחו כ-18,000 תיקים במשטרה בגין אלימות במשפחה. מומחים מעריכים כי כ-13% מהנשים בישראל חשופות לאלימות פיזית מצד בני זוגן, ולמעלה ממחצית מהנשים בישראל חשופות לאלימות נפשית. חרף הדיון הציבורי הער בנושא, התופעה ממשיכה לתת את אותותיה בנשים רבות. בהתאם, חשוב לדעת מה הפתרונות אשר מקנה החוק לצורך התמודדות עם התעללות במשפחה, ובפרט עם נזק נפשי שנגרם לאחר חיי הנישואין. על כך נפרט בהרחבה להלן.
מה קובע החוק?
על רקע היות התופעה של אלימות במשפחה ובין בני זוג כה נרחבת, נחקק החוק למניעת אלימות במשפחה. חוק חשוב זה מעניק כלים להתמודדות מיידית עם אירועי התעללות במשפחה, עליהם פירטנו בהרחבה במאמר נוסף שהתפרסם באתר משרדנו. לצד חוק זה, ניתן להגיש תביעות פיצויים בגין נזקים הנגרמים מתקיפה והתעללות במשפחה, מכוח פקודת הנזיקין. החוק מאפשר להגיש תביעות מעין אלה גם מספר שנים לאחר נישואין, ולתבוע פיצויים בגין נזק נפשי. עם זאת, לא פעם עולה במקרים אלה סוגיה משפטית מורכבת, לאור כך שנוצרת התיישנות של עילות התביעה. ואולם, כפי שנראה להלן, לעיתים ניתן למצוא פתרונות משפטיים לכך.
מה ניתן לעשות במקרים של חלוף שנים רבות מהאירועים וטענה להתיישנות?
בפסק דין של בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב משנת 2011, אשר עסק במקרה קשה ביותר של אישה שעברה התעללות נפשית, פיזית ומינית במשך שנים רבות, ולאחר סיום הנישואין תבעה פיצויים מבעלה לשעבר. האישה החלה בטיפולים נפשיים לאחר שחלפו מספר שנים ממועד סיום הנישואין, ורק אז הבינה כי היא סובלת מפוסט טראומה בעקבות ההתעללות הממושכת שעברה. למרות זאת, בית המשפט דחה את הטענות להתיישנות שהעלה הנתבע, וקבע כי עילת התביעה נוצרה רק כאשר הבינה האישה שנגרמו לה נזקים נפשיים. בית המשפט פסק במקרה זה פיצויים בסך כולל של 450 אלף ש״ח. מקרה זה ממחיש את נכונות בתי המשפט בישראל למצוא פתרונות יצירתיים לצורך מענה למצוקות של נפגעי התעללות במשפחה אשר מתמודדים עם נזק נפשי לאחר חיי הנישואין.
תביעות בגין נזק נפשי לאחר חיי הנישואין – צרו קשר עם עורכת דין מומחית לדיני משפחה ולדיני נזיקין
לכל שאלה בנושא מורכב ורגיש זה של נזק נפשי לאחר חיי נישואין, תוכלו לפנות אל משרדנו, ועורכת דין מומחית לדיני משפחה תספק עבורכם מענה מקיף, תוך שמירה על דיסקרטיות מוחלטת. ניתן לפנות אל משרדנו, אשר לו סניפים בירושלים ובתל אביב, באמצעות מספרי הטלפון וכתובת הדואר האלקטרוני המופיעים מטה.