קיימים יתרונות רבים לעריכת צוואה בפני נוטריון. פעולה זו מאפשרת לכתוב את הצוואה בכתב יד או להקריאה בעל פה, ללא צורך בעדים. צוואה אשר עברה אישור בפני נוטריון היא בעלת תוקף משפטי גבוה יותר לעומת סוגי צוואות אחרים. הדבר מגביר את הסיכויים כי הירושה תחולק בהתאם להוראות המצווה. שינויים חדשים בחוק מאפשרים עריכת צוואה בפני נוטריון והפקדתה אונליין על-ידו, ללא צורך בהגעה פיזית לרשם הירושה. על חידוש זה, המקל ומייעל מאוד על עריכת צוואות, יסביר להלן עו״ד מיכאל דקר, נוטריון ושותף במשרדנו.
משרד עורכי הדין שלנו, בירושלים ובתל אביב, מתמחה בדיני ירושה. במשרדנו פועלים עורכי ועורכות דין בעלי ניסיון רב ומוכח במתן ייעוץ וליווי בענייני ייפוי כוח, צוואות, צו ירושה וייצוג בהליכים בפני רשם הירושות ובתי המשפט. כמו כן, המשרד מעניק שירותי נוטריון לצורך ביצוע צוואה והפקדתה אצל רשם הירושה.
מהי צוואה נוטריונית ואילו יתרונות יש לעריכת צוואה בפני נוטריון?
לא ניתן להפריז בחשיבות של עריכת צוואה וביצוע פעולה זו בשלב מוקדם ככל הניתן. זאת משום שצוואה מאפשרת לקבוע כיצד תחולק ירושת המצווה. בכך היא תורמת לוודאות בקרב היורשים ומסייעת למנוע סכסוכים משפטיים כואבים. קיימת חשיבות רבה לתוכן הצוואה ולאופן שבו היא תפורש, כפי שהסברנו בהרחבה במאמר נוסף שהתפרסם באתרנו. אך מעבר לכך קיימת חשיבות רבה לפורמט בו נערכה הצוואה. החוק אמנם מאפשר מגוון דרכים להכין צוואה, לרבות באופן פרטי. ואולם, מי שמעוניינים להבטיח כי צוואה שהכינו תכובד בבוא היום, צריכים לפעול על מנת לתת לצוואה תוקף משפטי גבוה.
דרך טובה לעשות זאת, היא להסתייע בנוטריון לשם עריכת הצוואה והפקדתה אצל רשם הירושה, לאחר שבוצע אישור צוואה נוטריוני. החוק מאפשר עריכת צוואה בפני נוטריון על-ידי הקראת הצוואה בעל פה, או הגשת הצוואה בכתב בפניו. התוקף של צוואה נוטריונית שעברה הליך אישור על-ידי נוטריון זהה לתוקף המשפטי שניתן לצוואה שנערכת בפני שופט. בכך, כאשר צוואה מסוג זה הופקדה אצל רשם הירושה, ניתן לה משקל ראייתי גבוה יותר מזה שניתן לצוואות אחרות. יתרון נוסף של עשיית צוואה בפני נוטריון הוא היעדר דרישה לנוכחות עדים על מנת לתת לה תוקף. כך ניתן לעשות את הצוואה תחת סודיות מוחלטת.
הפקדה אונליין של צוואה בפני נוטריון – מעתה זה אפשרי!
לכל היתרונות הנ״ל הצטרף כעת יתרון חשוב נוסף. כעת ניתן לבצע הפקדה של צוואה שנערכה ועברה הליך אישור נוטריוני באופן מקוון. התקנות בנושא עודכנו באופן המאפשר ביצוע הפקדה על-ידי המצווה באופן עצמאי, או באמצעות נוטריון. אפשרות חשובה זו נוספה על רקע משבר הקורונה ורפורמות ממשלתיות נוספות. זאת במטה להקל על הגישה לשירותים ממשלתיים. באופן דומה, נוספה גם האפשרות לבקש צו ירושה/קיום צוואה באופן מקוון.
איך זה מתבצע?
בעבר הדרך המקובלת להפקדת צוואה הייתה באמצעות הגעה פיזית של המצווה ללשכת רשם הירושה. הפקדת צוואה בלשכה כרוכה במילוי טופס בקשה להפקדת צוואה. בנוסף, קיים צורך להציג את הצוואה עצמה ותעודת זהות עם תמונה עדכנית. במידה והתמונה בתעודת הזהות אינה עדכנית, נדרשת הצגת תעודה נוספת. תעודות חלופיות אפשריות הן רישיון נהיגה או דרכון, עם תמונה עדכנית. הפקדת צוואה כרוכה בתשלום אגרה, בסך של 106 ש״ח (נכון לשנת 2021).
הדרך הישנה עדיין אפשרית. עם זאת, החל מסוף שנת 2020 נוספה האפשרות של הפקדת צוואה מקוונת באתר רשם הירושה. ההפקדה אפשרית באופן פרטי או באמצעות נוטריון, שהצוואה נערכה ועברה אישור בפניו. זאת, כל עוד שההפקדה נעשית בתוך 30 יום ממועד עריכת הצוואה.
צרו קשר עם המומחים שלנו לענייני דיני ירושה וקיום צוואה
במאמר זה הסברנו על האפשרות החדשה של עריכת צוואה בפני נוטריון והפקדתה באתר רשם הירושה. אפשרות זו צפויה להקל מאוד על הכנת צוואה נוטריונית. לכל שאלה וסיוע פרטני בנושא, נוטריון מומחה לדיני ירושה ממשרדנו זמין עבורכם. משרדנו בירושלים ובתל אביב, מתמחה בדיני ירושה ועיזבון, ומעניק מגוון שירותים משפטיים בנושא עריכת צוואה והפקדתה, ייפוי כוח, צו ירושה ועוד.