קצבת שארים היא תשלום חודשי מהמוסד לביטוח לאומי, המועבר למי שהתאלמנו מתושבים ישראלים עמם חיו בזוגיות. עשויות לעלות מורכבויות בקבלת קצבת שארים מהמוסד לביטוח לאומי במקרים של ידועים בציבור. הסיבות לכך הן קיומם של תנאים שונים להכרה בזוגיות של ידועים בציבור ככאלה, לעומת ההכרה בזוגיות של בני זוג שנישאו. במאמר זה יסביר על כך עורך דין מומחה לדיני ירושה ודיני עבודה ממשרדנו.
משרדנו, הממוקם בירושלים ובתל אביב, מתמחה בסיוע במגוון סוגיות משפטיות בנושא דיני ירושה ודיני עבודה. לעורכי ועורכות הדין ממשרדנו ניסיון רב בסיוע במימוש זכויות עבור בני זוג נשואים או ידועים בציבור, ייצוג בהליכים לקבלת קצבת שארים, ניסוח הסכמי ממון וכיו״ב.
מהי קצבת שארים ומתי היא מוענקת למי שהתאלמנו?
לא נעים לחשוב על כך, אך כאשר היקרים לנו מכל הולכים לעולמם, עולה הצורך לדאוג להמשך היכולת לקיים את עצמנו. על מנת להבטיח את היכולת של מי שהתאלמנו מבני/בנות זוגם להמשיך לקיים את עצמם, נקבעה בחוק הביטוח הלאומי הזכות לקבלת קצבה המאפשרת זאת. קצבה זו קרויה קצבת שארים, והיא ניתנת מטעם המוסד לביטוח לאומי.
בחוק נקבעו תנאים שונים לקבלת קצבה זו. התנאים העיקריים לשם כך היא כי בני הזוג שנפטרו היו תושבי ישראל, השלימו תקופה מינימלית לצורך זכאות לקצבת שארים ושילמו את דמי הביטוח הלאומי כחוק וללא פיגורים. על פניו, כאשר מדובר בזוגות שהיו נשואים, מדובר בפרוצדורה שאינה מורכבת. לעומת זאת, כפי שנראה להלן, קיימות מורכבויות ספציפיות במקרים של זוגות שחיו כידועים בציבור. במקרים אלה עשוי לעלות צורך בהסתייעות בעורך דין בעל מומחיות בנושא מימוש הזכות לקצבת שארים מהמוסד לביטוח הלאומי.
מה התנאים לקבלת קצבה מהביטוח הלאומי כאשר מדובר בזוגות ידועים בציבור?
החוק קובע כי במקרה של ידועים בציבור, יש לעמוד בתנאים להכרה בבן/בת הזוג כאלמן/אלמנה. כאשר מדובר בידועים בציבור, התנאים להכרה באלמנה הם כי בני הזוג הוכיחו חיים משותפים כידועים בציבור (כלומר, כי הם ניהלו יחסים זוגיים ומשק בית משותף), חיו יחד תחת קורת גג אחת ועמדו בלפחות אחד משני התנאים הבאים: (1) חיו יחד לפחות שנה; (2) נולד להם ילד משותף.
לצורך הכרה באלמן שחי עם ידועה בציבור, נדרשים גם כן חיים משותפים למשך לפחות שנה. אם בן הזוג היה בן מעל 55 כאשר בת זוגו נפטרה, הדרישה תהא חצי שנה. כמו כן, נדרשת השלמה של התקופה המינימלית לצורך זכאות של בת הזוג שנפטרה, ועמידה באחד משני התנאים הבאים: (1) הכנסות האלמן החודשיות אינן עולות על סכום של 6,014 ש״ח (נכון לשנת 2021); (2) האלמן חי עם בן/בת יתומים מבת הזוג שנפטרה. אם בני הזוג נפרדו לפני הפטירה, תתאפשר זכאות לקצבת שארים במקרים בהם תקופת הפרידה לא הייתה ארוכה מ-36 חודשים, או במקרים בהם בני הזוג גרו במשותף לפחות בחלק מהשנה שקדמה לפטירת בת הזוג.
יש להבין כי ההכרה בבני זוג כידועים בציבור על-ידי המוסד לביטוח לאומי עשויה להיות מורכבת. הסיבה לכך היא כי הקריטריונים שציינו לעיל אינם קבועים במפורש בחוק. בהתאם, כל מקרה נבחן לגופו ועל פי נסיבותיו. המוסד לביטוח לאומי יצפה לקבל הוכחות לקיום הקשר לאורך זמן. אחד הדברים שיוכלו לסייע בכך הוא ניסוח הסכם ממון בין בני הזוג. ההסכם עשוי להוות ראיה המעידה על קיומם של יחסים זוגיים, ולכן קיימת חשיבות מיוחדת בניסוחו במקרים של ידועים בציבור.
מה ניתן לעשות במידה והבקשה נדחתה?
המוסד לביטוח לאומי עשוי להעלות ספקות בקיומם של יחסי ידועים בציבור. הדבר עלול לעכב את ההחלטה הסופית בבקשה, ואף להוביל לדחייתה. במקרים בהם המוסד לביטוח הלאומי קבע כי לא מתקיימת זכאות לקצבת שארים, ניתן לערער על ההחלטה בפני בית הדין האזורי לעבודה. על פסק דינו של בית הדין האזורי לעבודה ניתן לערער לבית הדין הארצי לעבודה. בנפרד מהזכות לערער, יש לציין כי במקרים מסוימים של אי עמידה בתנאי הזכאות הבסיסיים לקצבת שארים, דוגמת מקרים בהם ההתאלמנות אירעה לפני גיל 40, ניתן לבקש מענק שארים חד פעמי. מענק זה מהווה חלופה לקצבת שארים.
מה עוד חשוב לדעת בנושא?
יש לציין כי בנוסף לקצבת שארים מהמוסד לביטוח לאומי, ידועים בציבור עשויים להיות זכאים גם לקצבת שארים נפרדת מקרנות פנסיה פרטיות. הסברנו על כך בהרחבה במאמר נוסף שהתפרסם באתר משרדנו. נושא נוסף אשר לא תמיד קיימת מודעות לגביו, היא כי הזכות לקצבת שארים מתבטלת במקרים של נישואים מחדש או כניסה לזוגיות חדשה העונה על תנאי ההכרה בידועים בציבור. כך קבע בג״ץ בפסק דין חשוב בנושא משנת 2007.
צרו קשר עם המומחים שלנו לדיני ירושה ולדיני עבודה
כפי שניתן להיווכח, מימוש הזכאות לקבלת קצבת שארים מהמוסד לביטוח לאומי בקרב זוגות ידועים בציבור הינו מורכב. אם יש לכם שאלות נוספות בנושא, תוכלו ליצור עמנו קשר. במשרדנו, הממוקם בירושלים ובתל אביב, תמצאו עורכות ועורכי דין המתמחים בדיני ירושה ובדיני עבודה, בעלי ניסיון רב בייצוג במגוון הליכים בפני כל הערכאות המשפטיות, וטיפול במימוש זכאות לקצבת שארים וכספים מקרנות הפנסיה וחברות הביטוח.