שימוש לרעה בצו הרחקה או צו הגנה נגד אלימות במשפחה – מה ההשלכות המשפטיות?

מה ניתן לעשות במקרים של שימוש לרעה בצו הרחקה או צו הגנה נגד אלימות במשפחה? הרעיון העומד מאחורי צווים אלה הוא להוות פתרון מהיר ויעיל נגד גילויי אלימות שונים, לרבות בתוך המשפחה. למרבה הצער, לעיתים נעשה בצווים אלה שימוש סרק לצורך נקמה בבני זוג או מכרים, או ממניעים זרים אחרים. החוק ובתי המשפט רואים מקרים אלה בחומרה, ופוסקים פיצויים גבוהים בגינם. בעקבות פניות שקיבלנו בנושא, החלטנו לפרסם את מדריך קצר זה. להלן יסביר עו״ד מומחה לדיני משפחה ומשפט אזרחי ממשרדנו על דרכי הפעולה האפשריות במקרים אלה.

משרד עורכי הדין שלנו בירושלים ובתל אביב, מתמחה בדיני משפחה ובמגוון תחומי המשפט האזרחי. עורכי הדין ממשרדנו מייצגים את לקוחותיהם בפני בתי המשפט והרשויות השונות. לעורכי הדין מהמשרד ניסיון רב בייצוג בתביעות פיצויים, הליכי גישור ופתרון סכסוכים ועוד.

שימוש לרעה בצו הרחקה

צווי הרחקה והגנה – מה קורה כאשר משתמשים בהם שלא כחוק?

האלימות הגואה בחברה הישראלית נותנת את אותותיה בכל הארץ ובכל שכבות האוכלוסייה. אנו מתבשרים חדשות לבקרים על מקרי תקיפה, איומים והטרדות. על רקע זה נחקקו חוקים המיועדים לספק הגנה מהירה ומיידית נגד גילויי אלימות. בראשם של חוקים אלה מצויים החוק למניעת הטרדה מאיימת והחוק למניעת אלימות במשפחה

חוקים אלה מאפשרים לפנות לבית המשפט ולבקש הוצאת צווי הרחקה. צווים אלה מיועדים לתת מענה במקרים של סכסוכים או הטרדות שונות, לרבות במקרים של אלימות במשפחה. בקשות בנושא נדונות בדרך כלל בהליכים מהירים, לאור הצורך למצוא פתרון מיידי בנושא. בית המשפט מוסמך להטיל בצו הגבלות שונות על את האדם שנגדו הצו מופנה. אלה יכולות להיות הגבלות על מרחק, הגבלות על יצירת קשר, הגבלות על מעקב אחר האדם המאוים וכיו״ב.

מדובר בהגבלות קשות לכל הדעות, אשר נועדו להתמודד עם מקרים בהם נשקפת סכנה אמיתית, או שקיים קושי ממשי בניהול שגרת החיים. עם זאת, למרבה הצער קיימים גם מקרים בהם נעשה שימוש לרעה בצו. כלומר, הצו התבקש אף שלא היה בו צורך, ונשען על טיעוני שווא. 

קיימות סיבות שונות בגינן הדבר מתרחש. למשל, ניסיון לנקום באדם נגדו מופנה הצו. לעיתים הדבר נובע מסכסוכים בין בני זוג. לעיתים מדובר בסכסוכי שכנים ובניסיון לפגוע בהם באמצעות האשמות שווא. יהיו הסיבות אשר יהיו – השורה התחתונה היא כי תופעות אלה קורות בפועל. עולה השאלה מה ניתן לעשות במקרים אלה.

מה קובע החוק לגבי שימוש לרעה בצו הרחקה או בצו הגנה?

החוק אינו רואה בעין יפה (בלשון המעטה) שימוש לרעה שנעשה בצווים אלה. במקרים של צו הרחקה או צו הגנה אשר הוצאו על רקע פניית סרק, בית המשפט מוסמך לפסוק פיצויים והוצאות משפט לטובת הנפגעים. יש לציין כי אמנם ניתן לתבוע פיצויים והוצאות בהליכים נפרדים. ואולם, בית המשפט מוסמך לפסוק אותם על דעת עצמו, ומבלי שהדבר התבקש. 

מלבד ההגנות הקבועות בחוק, לעיתים אף ניתן לתבוע בגין לשון הרע במקרים מעין אלה. הסבר מורחב על חוק לשון הרע ותביעות נזיקיות לפיו תוכלו למצוא במאמר נוסף שהתפרסם באתר משרדנו. ייתכנו אף מקרים חמורים בהם הדבר עשוי להוביל לאישומים פליליים. למשל, בגין עדות שקר או בידוי ראיות. 

כיצד מתייחס בית המשפט למקרים של שימוש לרעה בצו הרחקה או צו הגנה?

במספר רב של פסקי דין הדגיש בית המשפט את חומרת השימוש בבקשות סרק לצווים משפטיים. מדובר לא רק בפגיעה בצד השני, אלא גם בבזבוז של זמן שיפוטי. לאור העומס בבתי המשפט, והיותם של הליכים אלה מהירים ודחופים, בתי המשפט מגלים אפס סובלנות כלפי בקשות סרק. 

בהחלטה שניתנה לאחרונה בבית המשפט לענייני משפחה בירושלים (ה״ט 34579-08-20), פסק בית המשפט הוצאות משפט לטובת בעל שאשתו הגישה נגדו בקשה לצו הגנה. נמצא כי הבקשה הוגשה תחת תואנת שווא. בית המשפט פסק לחובת מבקשת הצו הוצאות משפט וכן הוצאות לטובת אוצר המדינה.

צרו קשר עם עורך דין מומחה לדיני משפחה ומשפט אזרחי

במדריך קצר זה הסברנו על הדרכים להתמודדות עם שימוש לרעה בצו הרחקה או צו הגנה נגד אלימות במשפחה. בכל שאלה או צורך בייעוץ והכוונה בנושא, עורכי הדין ממשרדנו זמינים עבורכם. משרד עורכי הדין שלנו מתמחה בדיני משפחה ובמשפט אזרחי. המשרד מספק מגוון שירותים משפטיים, לרבות ליווי וייצוג בתביעות אזרחיות ופליליות.

 

צרו קשר לקבלת ייעוץ משפטי