המקרה הנפוץ ביותר של נישואים מעורבים בישראל, הוא נישואים בין יהודים לבין מי שאינם יהודים. בני זוג כאלו אינם יכולים להתחתן בתוך גבולות ישראל, וגם הליך גירושים בנישואים מעורבים הוא מסובך יותר.
הדת ובתי הדין הדתיים בישראל
מבחינה היסטורית, לקבוצות אתניות ודתיות שונות שישבו בשטחי הארץ, היתה אוטונומיה דתית וניתנה להן זכות להסדיר את סוגיות הנישואים של בני קהילתן. מדינת ישראל המשיכה במסורת זו ואפשרה ליהודים, למוסלמים, לדרוזים ולנוצרים לקבל סמכות שיפוטית בתוך הקהילה הדתית.
בישראל, כמעט כל אחד משתייך לדת מסוימת, לרוב אותה דת שאליה משתייכים הוריו, בין אם האדם מגדיר את עצמו כדתי ובין אם לא. ישנם מעט מאוד אנשים שאינם מזוהים רשמית עם אף דת, והם מסווגים כ"חסרי דת".
בישראל לא ניתן להינשא בנישואים חוצי דתות. זוגות רבים עוקפים את המגבלה הזו באמצעות הליך נישואים מחוץ לישראל: ישראל מכירה בנישואים אלו על בסיס פנייה למשרד הפנים ומעניקה לבני הזוג את כל הזכויות המוקנות לנשואים.
גירושים בנשואים מעורבים בישראל
אם בני זוג המצויים בנישואים מעורבים מבקשים להתגרש, הם יכולים בדרך כלל לעשות זאת בהליך אזרחי, בבית המשפט לענייני משפחה. לשם כך יש להביא את התיק בפני בית המשפט, שיבדוק האם לבית דין רבני או לערכאה דתית אחרת יש סמכות ועניין בתיק. אם אין, בית המשפט לענייני משפחה יטפל בו. על פי תיקונים שבוצעו בחוק הישראלי, לבתי דין רבניים אין סמכות לשפוט בין בני זוג מעורבים שאחד מהם אינו יהודי.
משך הזמן שאורך תהליך הגירושים משתנה ממקרה למקרה. אם בן הזוג שאינו יהודי משתייך לדת שלא היתה מוכרת בתקופת המנדט הבריטי, בדרך כלל התהליך יכול להיות הרבה יותר מהיר. אם בן הזוג שאינו יהודי משתייך לדת מוכרת בישראל, התהליך עלול להתארך כיוון שיהיה צורך בהמצאת מני מסמכים רשמיים. במקרה שבו שני בני הזוג אינם משתייכים לדת מוכרת, אין צורך בבחינה משפטית נוספת.
מאמרים נוספים בנושא
באתר שלנו מתפרסמים מאמרים רבים בנושאים הקשורים בדיני משפחה וגירושים, כמו גירושים בין יהודים, גירושים בין נוצרים, גירושים בין מוסלמים, גירושים עם ילדים ועוד.
צרו קשר
אם יש לכם שאלות בנושא גירושים של בני זוג בנישואים מעורבים בישראל, אנו מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר. עו"ד ענת לוי ממשרד עורכי הדין דקר, פקס, לוי, ושות', העוסקת בדיני משפחה וגירושים, לשירותכם בכל צורך משפטי.