מהו גישור בדיני משפחה?
מהם יתרונות ההליך ומה חשוב לדעת לפני שמתחילים? כל המידע, לפניכם.
גישור הוא הליך וולונטרי שמטרתו ליישב את המחלוקות בין הצדדים, לאפשר להם להגיע להסכמות ובכך להימנע מהתדיינויות בבתי משפט. בעולם של דיני משפחה משתמשים בהליכי גישור בעיקר בהליכי גירושין, כאשר המטרה היא להגיע להסכם שמשרת את שני הצדדים חלף התנצחויות ממושכות ויקרות בבתי המשפט.
מה מאפיין הליכי גישור בדיני משפחה?
הליך הגישור מתבצע באמצעות מגשר ניטרלי. למשך כל הליך הגישור הצדדים עצמאיים וחופשיים לקבל את ההחלטות שיחפצו. המגשר לא כופה עליהם דבר. הליך זה מאפשר תקשורת פתוחה וכנה בין הצדדים, בעוד שבבית משפט, כאשר האמוציות חזקות, היצרים עלולים להתלהט ובהעדר הסכמות בין הצדדים, השופט הוא זה שיכריע ויחרוץ גורלות.
ההסכמות אליהן מגיעים הצדדים בהליך הגישור בעזרת המגשר מועלות על הכתב, ולאחר מכן עליהם לדאוג לאשר את הסכם הגירושין בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. בעצם האישור, ניתן להסכם תוקף של פסק דין.
במשרדנו שבירושלים תוכלו למצוא מגשרת מוסמכת המתמחה בדיני משפחה.
למה כדאי לפנות להליך גישור?
סכסוכים בדיני משפחה מלווים לרוב ברגשות עזים של הצדדים ובקושי להכיל את המטען. האוריינטציה של הליך גישור שונה מניהול דיון בבית המשפט, וכך יש אפשרות לייצר בין הצדדים שיח פורה ואפקטיבי. מעבר לכך, הליכי גירושין כוללים לרוב התדיינויות ארוכות בערכאות השונות ועלויות משמעותיות לעורכי דין. לכל אחד מהצדדים יש לרוב עו"ד שמייצג אותו והסכומים שיש לשלם הם גבוהים. לעתים יש לשלם גם שכ"ט עבור עדים מומחים ואגרות בית משפט. בגישור יש עלות אחת ששני הצדדים נושאים בה יחד והיא שכר טרחת המגשר.
כמו כן, בהליך גישור ההסכמות מתקבלות על דעת שני הצדדים. בהליך משפטי זה לרוב לא קורה, שכן בית המשפט מכריע.
גישור בדיני משפחה יתמקד בנושא שלשמו הגיעו הצדדים להליך, בהתאם לרצונם המלא. אם הם מעוניינים לשקם את הנישואין, הגישור יתמקד בכך, ואם פניהם לגירושין – הליך הגישור יעסוק בניסיון לסייע להם להגיע להסכמות.
למי מתאים הליך גישור ומהם יתרונותיו?
הליך גישור בגירושין מתאים לבני זוג שרוצים להיפרד, אך יחד עם זאת מסוגלים לתקשר זה עם זו בצורה בוגרת ומכבדת. גישור מתאים לבני זוג שמעוניינים לפתור את הסכסוך בדרכי שלום. הגישור לא מתאים לצדדים שפניהם למלחמה, לכאלו שנמצאים במאבק קשה האחד עם השנייה ואשר לא מצליחים להקשיב למה שיש לצד השני להגיד. בדרך זו, יהיה קשה מאוד עד בלתי אפשרי להגיע להסכם בתום ההליך.
מעבר ליתרונות הליך הגישור שהוזכרו לעיל, חשוב לחדד ולהדגיש שהליך גישור יחסוך לצדדים כסף וגם זמן. זמן הוא משאב יקר, ובנקודה זו הוא מקבל משנה תוקף, שכן העומסים בבתי המשפט הם כבדים מאוד, ובין דיון לדיון לוקח לעתים זמן רב. בגישור, לעומת זאת, המפגשים מתנהלים בקצב שנוח לצדדים, וניתן אף בתום מספר שבועות או חודש-חודשיים להגיע להסכם גירושין חתום, איתו הם יפנו לבית המשפט בבקשה לאשרו.
יתרון חשוב של הליך הגישור הוא עניין החיסיון. כל מה שנאמר בהליך הגישור הוא חסוי, כך שהצדדים יכולים להרשות לעצמם לדבר בצורה חופשית וגלויה. במקרה שהליך הגישור לא יצלח, והם ייאלצו לנקוט הליכים משפטיים, לא ניתן יהיה להשתמש כנגדם בדבר כזה או אחר שנאמר בחדר הגישור.
עוד יתרון של הליך הגישור הוא הענקת ודאות לצדדים. כאשר מתחילים הליך משפטי לא יודעים איך הוא יסתיים. הרי לא ניתן לדעת כיצד יפסוק השופט בסופו של דבר. בהליך הגישור הצדדים הם אלו שמגבשים את ההסכמות, וכך הם יודעים מה תהינה הזכויות והחובות של כל אחד מהם 'ביום שאחרי'.
איך מתנהל הליך הגישור בפועל?
בהליך גישור המגשר נפגש עם כל צד בנפרד כדי לאפשר לו להביע את רצונותיו ומטרותיו בצורה חופשית ללא לחצים. לאחר מכן המגשר נפגש עם בני הזוג ביחד, ומנסה להציע להם פתרונות שיאפשרו להם להגיע להסכמות. ההליך מתקיים באווירה נינוחה, תומכת ומכבדת, ובסיומו המטרה היא להגיע להסכמות בדבר שיקום הנישואין או לנסח הסכם גירושין.
מהם הנושאים שנכללים בהליך גישור גירושין?
לכל משפחה יש את הצרכים שלה והנושאים עליהם היא בוחרת לשים את הפוקוס. יחד עם זאת, ניתן לראות כי יש מספר נושאים שמשותפים לרוב הליכי הגישור בגירושין, והם:
חלוקת רכוש – המטרה היא להגיע להסכמות לגבי הרכוש שנצבר, כולל נדל"ן, חשבונות בנק, חסכונות ועוד.
משמורת וזמני שהיה – בהסכם יוסדר עניין משמורת הילדים, וייקבע האם הצדדים יחלקו משמורת משותפת, ואם לא מי יהיה ההורה המשמורן העיקרי ולמי ינתנו זמני שהות. כמו כן, יש לכלול התייחסות ספציפית לחופשות, חגים ועניינים רפואיים ואחרים הקשורים בילדים.
העתקת מקום המגורים לאחר הגירושין – עניין זה נכלל לרוב בהסכם הגירושין. האם יש הסכמה למעבר לעיר אחרת? אם כן, ייתכן שיווצר מצב שבו הורה אחד יראה את הילד הרבה פחות מההווה.
האם חובה לנהל הליך גישור בגירושין?
ע"פ חוק גישור חובה (חוק הסדר התדיינויות בסכסכי משפחה), שנכנס לתוקף בשנת 2016, צדדים שנמצאים בסכסוך משפטי, חייבים תחילה לנסות ליישב את הסכסוך ביחידות הסיוע של בתי המשפט לפני פנייה להליכים משפטיים. לאחר ארבע פגישות מהו"ת (מידע, היכרות ותיאום) עם עובדים סוציאליים בלשכת הסיוע, הצדדים יצטרכו להחליט האם הם מעוניינים להמשיך בהליך הגישור או שפניהם להליכים בבית המשפט.
חשוב לציין, שהליך יישוב הסכסוך דומה להליך הגישור, אך מדובר בהליך נפרד. ניתן לקיים הליך גישור במקום ההליך המתואר.
האם מגשר חייב להיות עורך דין?
אין חובה כי המגשר יהיה עורך דין, אך יש יתרון לבחירת מגשר שהוא עו"ד שמתמחה בדיני משפחה וירושה, אשר ינהל את הליך הגישור. זאת, משום שלעורך דין יש ידע משפטי, שיוכל לסייע לצדדים בניסיונם להגיע להסכמות ולמצוא פתרונות שיהיו טובים להם ולילדיהם. עורך דין מכיר היטב את הסוגיות הרלוונטיות שיש להסדיר, כגון: חלוקת רכוש, מזונות וכד' ויוכל לנווט בין הדברים ולהסביר לצדדים מה יוכלו להפסיד ולהרוויח מכל הסכמה וקביעה.
עו"ד שהתמחותו היא בדיני משפחה יסייע לבני הזוג להגיע להסכם צופה פני עתיד, שייתן פתרון מקיף וכולל לסוגיות הרלוונטיות.
גישור בנושאים נוספים בדיני משפחה
כאמור, הליכי גישור בדיני משפחה נסובים בעיקר סביב מחלוקות הנוגעות להליכי גירושין בין בני זוג. אך לצד זה, יש לציין גם הליכי גישור בתחומים נוספים בדיני משפחה, למשל: סכסוכים משפחתיים סביב פרשנות צוואה. לעתים כשאדם שהלך לעולמו השאיר אחריו צוואה, מתגלעים סכסוכי ירושה, שכן כל צד יוצק פרשנות משלו לסעיפי הצוואה, אם אינם מנוסחים בצורה חד משמעית וברורה. בסכסוכי ירושה יכולות להישמע טענות קשות, הכוללות טענות בדבר מרמה או זיוף. במקרים כאלו, לעתים הליך גישור יוכל להרגיע את הרוחות ולגרום לצדדים לשתף פעולה ולנסות להגיע להבנות ולהסכמות במקום לנהל סכסוך ארוך ויקר בבית המשפט.
לסיכום, הליך גישור בדיני משפחה הוא הליך חשוב ויעיל, שיכול להתאים, למשל, לבני זוג מתגרשים שמסוגלים לנהל תקשורת פתוחה ביניהם. להליך יתרונות רבים, והוא חוסך זמן וכסף לעומת הליכים משפטיים.
מגשר אינו חייב להיות עורך דין, אבל אם פניכם להליך גישור, מומלץ לבחור במגשר שהוא עו"ד, אשר יש לו ידע וניסיון בניהול הליכי גישור.