גישור גירושין

גישור שנעשה לקראת גירושים הוא מסוגי הגישור הנפוצים והידועים ביותר ותפקידו להגיע להסכם גירושים אותו יאשרו הצדדים מאוחר יותר בבית המשפט, בהסכמה. ההליך חוסך זמן וכסף רב ובמצב בו שני הצדדים מוכנים להגיע לפשרות הוא בהחלט עדיף על פני כותלי בית המשפט.

בהליך גירושין, התוצר הסופי הוא הסכם גירושין שמוסכם על שני בני הזוג, ביחס לרכוש, ביחס לילדים וביחסים שלהם לעתיד לבוא. מגשר טוב הוא כזה שידע לאבחן את הצרכים של כל אחד מהצדדים, יבנה פתרון מכבד, וכזה היודע לצפות פני עתיד, ולתת פתרונות שיחזיקו גם לאחר שנים רבות.

הגישור מוסדר בסעיף 79ג לחוק בתי המשפט, תשמ"ד-1984 ובתקנות בתי המשפט (גישור), תשנ"ג- 1993.

 

הליך גישור לפני גירושין

כלל ברזל להצלחת הגישור הוא נכונות והרתמות כל הצדדים הנוגעים לדבר, ובכלל זה נכונות להתפשר ולפעול בשיתוף פעולה עם הצד השני, שאם לא כך הם פני הדברים הגישור חסר תוחלת  ויש לפניות לבית המשפט. מגשר טוב ומנוסה ככל שיהיה לא יוכל להגיע להסכמות אם הצדדים לא נכונים לכך. אם קיימת נכונות, תפקידו של המגשר הוא למצוא את שביל הזהב העובר בין הצדדים.

יתרונותיו של הליך הגישור:

  • הליך הגישור אורך זמן קצר בדרך כלל, בוודאי בהשוואה להליכים משפטיים
  • עלותו נמוכה יותר
  • מועדי פגישות בהתאם לרצונות הצדדים בניגוד לבתי משפט שם הצדדים נאלצים להתאים את עצמם
  • הפתרונות נעשים בהסכמה ועל כן קטן הסיכוי להתנגדויות ואי כיבוד הסכמים
  • יצירת דיאלוג מכבד ותקשורת בין צדדים מסוכסכים על פניה בית משפט שמחליט בסופו של דבר לצדד במי מהצדדים
  • במידה והצדדים לא יצליחו להגיע להבנות תמיד ניתן לפנות אל בית המשפט, אך כדאי למצות את הגישור קודם לכן
  • תהליך הגישור פרטי ומוסדר בהסדרי סודיות וחיסיון
  • שליטה מלאה של הצדדים על אופיו של ההסכם ופרטיו, ללא צד שלישי שיכפה זאת עליהם
  • ליווי גם לאחר הגעה להסדר מוסכם, בסוגיות העולות עם הזמן וידרשו פתרונות

 

גישור לפני גירושין

אחת השאלות המטרידות זוגות שמחליטים להתגרש היא העלות הכלכלית הכרוכה בכך. לא רק מבחינת חלוקת הרכוש והפרדת השכר, אלא גם משום המאבק הכלכלי שעלול לגבות מכל אחד מהצדדים מאות אלפי שקלים.

גישור חסר אגרות בתי משפט, שכר פתיחת תיק, הגעה לדיונים, פגישות ועלותו מתחלקת בדרך כלל בין הצדדים משום שמדובר במגשר אחד. גם הזמן שעורך גישור קצר ומוגבל בזמן  יחסית להליך משפטי אורך ויקר. לכן ניתן לומר באופן כללי שגישור הוא הליך זול בהרבה מכל הליך משפטי שהוא ובדרך כלל מסתכם ממספר אלפים בודדים ועד כ-20 אלף שקלים בעלות כוללת.

הליך הגישור כולל מספר חלקים עיקריים:

  • פגישה ראשונה: המגשר מסביר לצדדים על מהות ההליך ומטרתו והצדדים יתחייבו לכללי הניהול התקין שלו
  • המגשר עשוי לפגוש פגישות פרטיות כל אחד מהצדדים על מנת לגלות אמפתיה לקשייו, לפרוק אותם וליצור פתיחות. המגשר יבין מה הם גבולות הגזרה והצרכים של כל אחד מהצדדים וינסה למצוא נקודות חפיפה בניהם
  • בהמשך כל צד יציג את הסכסוך מהזווית שלו במפגישות משותפות
  • הצגת פתרונות אפשריים לסיום הסכסוך בהסכמה באופן שיהיה מכבד ומקובל על שני הצדדים
  • ניסוח הסכמות והסכם גישור
  • הצגת ההסכם לבית המשפט ובו יינתן לו תוקף של פסק דין

 

בכל מקרה בוא נכשל הגישור ניתן תמיד לפנות אל בית המשפט.

הסכם שהושג בגישור, על מנת שיהיה מחייב, יש לאשרו בבית המשפט. אם רוצים לבטלו יש לפנות לבית המשפט שאישר אותו ולהוכיח שהוא עומד בעילות הביטול בהתאם למה שמותיר החוק: השגה בלחץ אסור, שלא ברצון חופשי או ללא הבנה מלאה שתוכנו, הסתרת מידע, חוסר תום לב, טעויות שנעשו בהסכם שגורמות לביטולו, קיפוח לא סביר או דרישות לא חוקיות או לא מכבדות באופן קיצוני.

 

האם גישור מתאים לכל אחד?

התשובה היא לא. גישור מתאים כאשר שני הצדדים מוכנים לבצע פשרות ונכונים להגיע להסדר. אם כל צד מתבצר בעמדותיו ללא כל יכולת להגיע לפשרה, המגשר טוב ככל שיהיה לא יוכל לסייע. במקרים כאלה בית המשפט הוא המקום המתאים.

חשוב לציין, כי מדובר בהליך בהסכמה, בניגוד לבית המשפט הכופה הסדר על הצדדים. המגשר אינו שופט וגם אם מדובר בעורך דין הוא לא מתנהל בכובע הזה בזמן ההליך. למעשה לא קיימות למגשר כלל סמכות להחלטות מחייבות. הוא מחויב בסודיות, בניטראליות, הגינות ותום לב.

הליך הגישור הוא בלתי פורמאלי. הוא אינו כפוף לדיני ראיות וסדרי דין כבתי משפט ולכן ניתן למצוא פתרונות יצירתיים, אחרים, שבתי משפט אינם נוקטים בהם.

 

האם דברים שנאמרו בגישור יכולים לשמש אחר כך את בית המשפט?

לא. כל מה שנאמר במסגרת הליך הגישור נותר חסוי ובכל מקרה לא ניתן לעשות בו שימוש כראיה או בכל הליך אזרחי או הליך אחר המתקיים בבית המשפט.

 

חובת גישור לפני גירושין

ביולי 2016 נכנס לתוקף "חוק להסדר התדיינות בסכסוכי משפחה, תשע"ה -2014" הידועה גם בשמו העממי "חוק גישור גירושין" ותכליתו לחייב בני זוג המחליטים להתגרש לעבור קודם כל בהליך גישור.

מטרתו של החוק להפחית התדיינות משפטית ולהעדיף סיום סכסוכים בדרכי הסכמה ושלום. הליך זה יינתן חינם וללא עלויות, בהתאם לעמידה בתנאי הזכאות ובכל מקרה לצדדים עומדת אפשרות לקיים גם הליך גישור פרטי במקום זאת, כל עוד הדבר מוכח.

בזמן הגישור כל הגשת התביעות בבית המשפט מוקפאות. הוא נעשה, חינם, ביחידת הסיוע של בית המשפט והוא כולל 4 פגישות. עורכי הדין יכולים לייעץ לצדדים אך לא להשתתף בהם ובמהלך הפגישות ינכח עורך דין ועובדת סוציאלית מטעם יחידת הסיוע.

תכלית הפגישה לסייע לבני הזוג לקבל מידע על ההליך המשפטי, ההשלכות הכלכליות, המשפטיות והשפעתו על ילדיהם המשותפים. מחקרים הוכיחו כי ילדי גירושים שניהלו מאבק בבית משפט נפגעים מההליך קשות ומתקשים ליצור קשרים בהמשך חייהם.

הפגישות מתקיימות בתוך 45 יום מרגע שהוגשה הבקשה הראשונה לבית המשפט. בני הזוג יצטרכו להודיע בתוך 10 ימים מתום הפגישה הרביעית אם הם מעוניינים להמשיך בהליך גישור או להמשיך את ההליך בכותלי בית המשפט. מי שהגיש את הבקשה ראשון הוא שיגיש את התביעה במקרה זה.

מנתונים שפורסמו עולה שהחוק השיג את מטרתו. בשנת 2017 למשל חלה ירידה של כ-60% ממספר תביעות הגירושין בבתי הדין הרבניים ובבתי המשפט.

כיום השוק מוצף במגשרים מסוגים שונות ותעודות שונות. כדאי לוודא שהמגשר הינו גם עורך דין במקצוע, מתמחה בדיני משפחה וחוזים, אשר רואה בראיה כוללת את המצב האישי והמשפטי וידע לתת פתרונות בהתאם.

הליך גירושים מעלה מטבעו אמוציות רבות, לצד קשיים כלכליים, אישיים, הסתגלות למצב חדש ומניעת בעיות בעתיד. לכן יש למצוא מגשר רגיש ומנוסה, שהינו גם עו"ד המומחה בדיני משפחה וחוזים, בכדי שימצא פתרונות בראיה כוללת אישית ומשפחתית. 

משרדנו מתמחה בדיני משפחה וגישור ובו תוכלו למצוא מגשרים שהינם עורכי דין בעלי ניסיון שישמחו להיפגש אתכם, לייעץ לכם ולענות לכם על כל שאלה.

  מוזמנים לפנות אלינו דרך הצ'אט או להתקשר למספר: 055-9826594

צרו קשר לקבלת ייעוץ משפטי