הסכם גירושין הוא הסכם שנערך בין בני זוג, אשר נועד להסדיר את כל הנושאים אשר עולים מעצם הגירושין. לצדדים האפשרות להעלות בהסכם כל נושא אותו הם חפצים להסדיר ביניהם ליום שאחרי הגירושין. ההסכם, במיוחד אם נערך בעזרת עורך דין ומגשר גירושין, מזרז ומייעל את ניהול הליך הגירושין. החוק בישראל ממליץ לצדדים להגיע להסכם גירושין – ס' 1 לחוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה) 2014.
הפרידה היא קשה וכואבת לכל בני זוג שמתגרשים ובמיוחד למשפחות עם ילדים. הכאב והתסכול הנובעים מפירוק הבית מלווים ברגשות אשם של כישלון, ואין זה משנה מי מהצדדים הוא זה שהוביל לפירוד. בנוסף לכך, במקרים רבים הצדדים חשים ניכור, סלידה ואף שנאה האחד כלפי השני, תחושות אשר מעצימות את הקושי בו הם נתונים.
בתוך כל סבך הרגשות, על הצדדים מוטלת מלאכה מורכבת ומסובכת – להסדיר ביניהם את כל הנושאים המתחייבים מעצם הגירושין.
הסכם גירושין עשוי להקל משמעותית על ניהול הליך הגירושין עצמו, ולהשפיע על היחסים בין הצדדים לאחר הגירושין.
ידוע כי הליך הגירושין גובה מחיר יקר מהצדדים. לעיתים הדיונים בבתי המשפט מלווים באווירה מלחמתית ולא נעימה. כמו כן ההליך כולל לעתים, פגיעה כלכלית קשה. אם כן, עריכת הסכם גירושין היא פתרון שיכול להקל על הצדדים ובעיקר לחסוך להם עשרות אלפי שקלים.
ההסכם כולל את הנושאים הרלוונטיים לפרידה ולגירושין, ומספק ודאות לבני הזוג, שכן הכל כתוב וברור.
כמו כן, במקום שכל צד ישלם לעורך דין שייצג אותו בהליכים משפטיים יקרים, ניתן לפנות לעו"ד ומגשר גירושין, אשר יכול לערוך הסכם גירושין. התשלום עבור עריכת ההסכם הוא זול בהרבה מניהול הליכים משפטיים ארוכים ומייגעים, מה גם שהסכום מתחלק בין שני הצדדים.
להסכם גירושין הנערך בין הצדדים בסיוע עו"ד מגשר יש מספר יתרונות, כמפורט להלן:
בהסכם גירושין בשונה מהסכם ממון (העוסק רק ברכוש), הצדדים רשאים לכלול כל נושא אותו הם חפצים להסדיר. עם זאת, יש מספר נושאים מהותיים אשר ככלל עולים בכל הסכם גירושין:
על הצדדים לקבוע מנגנוני ביצוע להסכם ליום שאחרי הגירושין. אותם מנגנונים יפרטו לפרטי פרטים כיצד להוציא לפועל את ההסכמות השונות שהצדדים הגיעו אליהן. מכאן עולה החשיבות לערוך את ההסכם יחד עם עו"ד מגשר לענייני גירושין. עורך הדין יוכל לכוון את הצדדים ולהביא אותם לעריכת הסכם מקיף ושלם, אשר ייושם בצורה המיטבית לאחר הגירושין.
הסכם גירושין לא יכלול את הנושאים הבאים:
אין באמור לעיל כדי למנוע מהצדדים להתנות בהסכם תנאים, שמטרתם להתמודד עם הפרות של ההסכם בנושאים אחרים זולת פרק הגיטין.
הליך פתיחת תיק גירושין ברבנות
הליך הגירושין בין בני זוג מתחיל בפתיחת תיק ברבנות.הדיונים בבית הדין הרבני יתקיימו בדלתיים סגורות וחל עליהם איסור פרסום.
לבית הדין הרבני יש סמכות ייחודית בכל הקשור לענייני גירושין. עם זאת, לבית הדין יש סמכות מקבילה לבית המשפט לענייני משפחה, בכל הנוגע למזונות אשה, חלוקת רכוש, משמורת וזמני שהות. ככלל, מזונות ילדים ידונו בבית המשפט למשפחה, ובית הדין הרבני יוכל לדון בהם רק בהסכמת שני הצדדים.
יצוין, כי גם לאחר תהליך פתיחת תיק ברבנות, אם בני הזוג מגיעים בעצמם או באמצעות מגשר או מגשרת גירושין להסכמות משותפות, הם יכולים להגיש בקשה משותפת ומוסכמת לגירושין, ולצרף אליה הסכם גירושין. אם ההסכם כבר אושר בבית המשפט לענייני משפחה, הוא יצורף לבקשה לגירושין בבית הדין הרבני. אם ההסכם טרם אושר, הוא יצורף לתיק הבקשה לגירושין כדי שבית הדין הרבני יוכל לבחון אותו, לאשר אותו אם ימצא לנכון ולתת לו תוקף של פסק דין.
על הסכם גירושין לקבל אישור המעניק לו תוקף של פסק דין מאחת מהערכאות הבאות:
לערכאות השיפוטיות שיקול דעת מלא להחליט האם להתערב בתוכן ההסכם או לא. עם זאת ככלל, הערכאות נוטות שלא להתערב בתוכן הסכם הגירושין.
לאחר הגשת הבקשה לאישור הסכם גירושין לבית הדין או לבית המשפט לענייני משפחה ייקבע דיון. במסגרת הדיון יעבור בית הדין או בית המשפט יחד עם הצדדים על כל סעיפי ההסכם. דגש יינתן על הנקודות הבאות:
חשוב לציין: כאשר מדובר בבני זוג יהודים, לבית הדין הרבני הסמכות הבלעדית לדון בכל הקשור בגט וכתובה, ע"פ ס' 1 לחוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), תשי"ג-1953. אם אחד מבני הזוג אינו יהודי, הסמכות להתרת הנישואין תהא נתונה לבית המשפט לענייני משפחה.
במשרד דקר, פקס, לוי תמצאו עו"ד המוסמכים גם כמגשרים, אשר יסייעו לכם במתן שירותי גישור לקראת הסכם גירושין ולאחר מכן עריכתו בפועל של הסכם גירושין מקיף שלם ויעיל, שיעזור לכם לסיים את הליך הגירושין בצורה חסכונית, מכובדת ומהירה.