בין היעדים הפופולאריים לנישואים בקרב ישראלים נמצאת קפריסין, המאפשרת קרבה, מחירים אטרקטיביים וחופש דתי. לאחר השיבה לישראל ורישום הנישואים במרשם האוכלוסין, בני הזוג נחשבים כנשואים כדין. אך למרבה הצער, לא כל הנישואין נמשכים באושר ועושר עד סוף ימי בני הזוג. לפעמים חייבים להפירד – ורוב בני הזוג אשר נסעו לקפריסין כדי להתחתן לא מודעים להליך התרת נישואים שנערכו בקפריסין.
מהם נישואים אזרחיים?
בישראל חל הדין הדתי לעניין נישואין וגירושין של בני זוג השייכים לאותה דת. בעוד נישואים אזרחיים אינם מתאפשרים על אדמת ישראל, בני זוג השייכים לדתות שונות או חסרי דת מתקשים למצוא את האופציה הטובה ביותר עבורם. יש הבוחרים להסדיר את מעמדם בעזרת טקס "ברית הזוגיות", יש הבוחרים בהגדרת "ידועים בציבור" ויש הבוחרים בדרך הפשוטה של נישואין בחו"ל. הדרך השלישית הוכרה בישראל לצורך רישום נישואים במרשם האוכלוסין מתוקף כללי המשפט הבינלאומי. עם זאת, כללי הגירושין החלים על זוגות אלו אינם ברורים, והמשפט הישראלי התחבט בהם שנים ארוכות.
גירושים והתרת נישואים בישראל
הליך הגירושין של זוגות הנשואים על פי הדין הדתי כולל פרוצדורה ארוכה המתנהלת אל מול בית הדין הדתי הרלוונטי. במדינת ישראל מוכרות ארבע דתות ולכל אחת מהן בית הדין שלה: יהדות, אסלאם, נצרות ודת הייחוד (הדת הדרוזית). לעיתים גם זוגות בני אותה דת שנישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל יוכלו להחליט להתגרש בבית דין דתי, ככל ששני הצדדים מסכימים על כך.
במקביל, חלה מחלוקת ארוכת שנים לגבי מהו הדין החל בעניין חסרי דת ובני דתות שונות (אשר דתם לא מכירה בנישואים מעורבים הקרויים גם "נישואי תערובת"). אלו יצטרכו לפנות לבית המשפט לענייני משפחה כדי להתיר את נישואיהם אך לא היה ברור לפי מה יקבעו התנאים להתרת נישואיהם.
כדי לענות על שאלה זו חוקק חוק שיפוט בענייני התרת נישואין (מקרים מיוחדים וסמכות בין לאומית) תשכ"ט-1969:
- (א) בית משפט לעניני משפחה ששיפוטו נקבע לפי חוק זה ידון בענין לפי סדר ההעדפה הבא:
(1) הדין הפנימי של מקום מושבם המשותף של בני הזוג;
(2) הדין הפנימי של מקום מושבם המשותף האחרון של בני הזוג;
(3) הדין הפנימי של ארץ אזרחותם המשותפת של בני הזוג;
(4) הדין הפנימי של מקום עריכת הנישואין –
כלומר, החוק מציין חלופות אפשרויות שונות, המדורגות לפי סדר העדיפות. כאשר הראשונה שבהם היא עריכת התרת הנישואים לפי הדין הפנימי הישראלי אם שני בני הזוג גרים בישראל, השניה תהיה דיון בעניין לפי הדין הפנימי של מקום המגורים המשותף האחרון של בני הזוג, החלופה השלישית תהיה לדון בגירושים על פי הדין הפנימי בארץ האזרחות המשותפת של שני בני הזוג, והאופציה האחרונה היא התרת נישואים על פי הדין הפנימי במקום עריכת טקס הנישואין.
איך מתירים נישואי קפריסין?
בפועל, המצב הטיפוסי של התרת נישואים מסוג זה כולל בני זוג חסרי מעמד או בני דתות שונות שבחרו להינשא בחו"ל וגרים בישראל. לרוב, בני זוג אלו אף יתגרשו אחרי מספר שנים לא זניח של מגורים יחד בישראל כאשר לא התגוררו במקום אחר, וכששני הצדדים הם אזרחי המדינה. במצב כזה אמור לחול על פי החוק הדין הפנימי במדינת ישראל. אך משום שבארץ הדין הפנימי הוא הדין הדתי ואין הכרה רשמית כלשהי של "דין פנימי אזרחי", בית המשפט העליון קבע בבע"מ 5640/16 פלוני נ' פלונית, שעסק בבני זוג בני דתות שונות אשר נישאו בקפריסין, שהאופציה הרלוונטית ביותר עבור זוגות אלו תהיה אופציה מספר ארבע: גירושין על פי הדין המקומי. כלומר, זוג שנישא בקפריסין יצטרך להתיר את נישואיו על פי הדין החל בקפריסין.
מה משמעות הפסיקה עבור זוגות שנישאו בקפריסין?
בעקבות פסיקת בית המשפט העליון ייתכן כי במקרה בו הדין החל הוא הדין הזר על פי מקום הנישואין, בני הזוג עשויים להידרש להציג חוות דעת לגבי הדין הקפריסאי. מקרה דומה כבר אירע בעבר בשנת 2016 בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב, תה"ן 32834-08-15, בו נדרשה אישה אשר ביקשה להתיר את נישואיה מבן זוגה אליו נישאה באוקראינה, להגיש חוות דעת של הדין האוקראיני בנושא. דרישה זו עשויה להכביד על המבקש ולהותיר אותו לתור אחרי הוראות הדין הרלוונטי לעניינו. לכן רצוי להיעזר בעורך דין המתמחה לדיני משפחה עם ניסיון מוכח בדין הזר.
חשוב לציין כי במידה ובני הזוג שייכים לשתי דתות שונות המוכרות במדינת ישראל, יהיה עליהם לפנות לבית המשפט לענייני משפחה לבירור ראשוני האם לאחד מבתי הדין הדתיים במדינה הסמכות לדון בעניינם. במקרה הזה יוכלו לדון בבקשתם להתרת נישואין בבית המשפחה לענייני משפחה רק לאחר שנשיא בית המשפט פנה אל ראשי העדה הדתית אליהם משתייכים כל אחד מבני הזוג, ובירר האם למי מדתות אלו נתונה הסמכות לדון בגירושים.
כיצד ניתן לברר את הדין החל בעניינכם ומהו דין התרת נישואין בקפריסין?
הליך גירושים או התרת נישואין של זוגות חסרי מעמד או בני דתות שונות הוא מורכב וכולל בירור פרטים רבים. במאמר זה הסברנו מהו הדין החל על זוגות אשר נישאו בחו"ל, ובפרט בקפריסין, וכיצד יהיה עליהם להציג בפני בית המשפט לענייני משפחה חוות דעת הדנה בדין הקפריסאי או כל דין זר אחר. משרדנו בירושלים ותל אביב מתמחים בדיני משפחה וירושה עם ניסיון מוכח בדין הזר. נשמח לעמוד לרשותכם.