כיצד היורשים יורשים רכוש בישראל כאשר המוריש נפטר בחו"ל?
ירושת עיזבון בישראל מחו"ל – רכוש שהותיר בישראל אדם המתגורר מחוץ לישראל אשר אף נפטר במדינה אחרת, מתנהלת בשני שלבים. ראשית, יש לקבל החלטה בעניין הרכוש על פי דין המדינה בה התגורר המוריש כדי לקבוע מי היורשים כדין. לאחר מכן, את מסקנת הדין הזר יש להציג בפני הרשויות בישראל כדי שאלו תאמצנה את הקביעה הזרה.
הואיל ואין אדם יודע עת פקודתו, אדם יכול לערוך סדר בענייניו מראש על ידי כתיבת צוואה מחייבת מבחינה משפטית. במקרה מצער של אדם שנפטר בחו"ל וחלק מעיזבונו נמצא בישראל, יש לאשר את צוואתו של אותו אדם בהליכי צוואה הן במדינה שבה נפטר והן מול הבירוקרטיה הישראלית, כלומר, הרשם לענייני ירושה. משרד עורכי הדין שלנו בירושלים ותל אביב מתמחה בדיני ירושה. מאמר זה של עו"ד יהושע פקס מסביר כיצד ניתן לרשת את רכושו הישראלי של אדם שנפטר בחו"ל.
ההיבטים היסודיים/המשפטיים והפרוצדורליים של הירושה מחו"ל
ירושת עיזבון בישראל כאשר המוריש נפטר במדינה אחרת מתבצעת בשני שלבים. ראשית, יש לקבוע "מיהם היורשים החוקיים". החוק של איזו מדינה הוא המכריע לעניין זה? המדינה שהמוריש התגורר בה/ביסס בה את מגורי הקבע שלו בעת פטירתו. אנו ממליצים על המאמר הבא כדי להבין כיצד לקבוע היכן נמצא מקום מגוריו/מרכז החיים של אדם מבחינה חוקית.
הדין במדינת מגוריו של המוריש הוא מה שאנו מכנים הדין ה"מהותי". כלומר, זהו ההליך המשפטי שבוחן את נסיבות או "מהות" הצוואה או הירושה, וקובע מיהם היורשים. השלב השני של התהליך הוא השלב ה"פרוצדורלי" או המנהלי. את מסקנות הדין המהותי יש להגיש לאישור הרשויות בישראל. הרשם לענייני ירושה הוא הרשות הרלוונטית האחראית על קיום צוואות וירושות בישראל.
השלב הפרוצדורלי של קבלת ירושה בישראל – כיצד לפעול
ראשית, יש לפנות לעורכי דין לענייני ירושה בישראל (עו"ד מחוץ לישראל יתקשה לעבוד עם פקידים ישראלים). יש לחתום על ייפוי כוח על מנת שעורך הדין יוכל לפעול בשם היורש/ים. יש להעביר לעורכי הדין את כל המסמכים הרלוונטיים המפרטים את מסקנות הדין המהותי. מסמכים אלו (תעודת פטירה, צוואה, צו קיום צוואה) חייבים לעבור תרגום נוטריוני לעברית. רוב המסמכים חייבים להיות מאומתים גם באמצעות חותמת אפוסטיל או על ידי השגרירות בישראל.
שנית, נציג היורש/ים בישראל יגיש את המסמכים המתורגמים והמאומתים לרשם לענייני ירושה. הגשה זו כרוכה באגרה שהיורשים נדרשים לשלם. עורך הדין הישראלי יסייע להשיג חוות דעת של מומחה למשפט זר – עורך דין הבקיא בדין המהותי (דין המדינה בה נפטר האדם). חוות דעת זו תאשר שהמסמכים הזרים תקינים ונכונים.
הודעה לציבור – עיתון
לבסוף, יש לפרסם הודעה על הבקשה לצו קיום צוואה/ירושה ברשות הרבים (בעיתון בתפוצה רחבה). כמו כן, יש לשלוח הודעה בדואר לכל היורשים הפוטנציאליים, מכוח חוק הירושה. יודגש, כי דרישה זו קיימת גם אם הדין המהותי כבר קבע מי הם היורשים, וגם אם למנוח אין יורשים פוטנציאליים נוספים בישראל. ישנה אפשרות לבקש פטור מהדרישה, אך בקשה זו לרוב נדחית. הרשויות מעדיפות להיות בטוחות שצו הירושה אינו שנוי במחלוקת. לאחר פרסום והוצאת צו קיום צוואה, העניין עובר לבית המשפט לענייני משפחה אשר (במידה ואין מחלוקת על הצוואה) מאשר את הצו באופן כמעט אוטומטי.
רק לאחר סיום תהליך זה, היורשים מקבלים צו לפיו הם היורשים של הנכס בישראל.
סיוע של עורך דין בישראל בקבלת ירושה של אדם שנפטר בחו"ל.
הביורוקרטיה הישראלית נוקשה, אבל יש לה היגיון משלה. מטרת השגת כל המסמכים המהותיים היא לוודא שהם תקינים, כדי לא למסור את עזבונו של המנוח ליורש הלא נכון. עורכי הדין לענייני ירושה במשרדנו ישמחו לטפל בכל התהליך מול הרשם לענייני ירושה.
פנו לעורכי דין ממשרדנו לקבלת מידע וייצוג משפטי בנושאי ירושה.