אלימות במשפחה היא בבחינת מחלה חשוכת מרפא של ממש. חרף הניסיונות למגר את התופעה, היא ממשיכה להרים את ראשה. בתקופה קשה זו, בה אנו עדים לריבוי של מקרי אלימות במשפחה, חשוב במיוחד להכיר את הכלים המשפטיים הזמינים נגדה. בעיקר חשוב להכיר את הכלי של צו הגנה נגד אלימות במשפחה. צו זה מהווה פתרון ראשוני, זמין ויעיל נגד אלימות, איומים והטרדות במשפחה. במאמר זה תסביר על כך בהרחבה עורכת דין מומחית לדיני משפחה ממשרדנו.
משרד עורכי הדין שלנו בירושלים ובתל אביב, מתמחה בדיני משפחה. משרדנו מסייע ומלווה משפטית בני משפחה לשם שמירה מיטבית על זכויותיהם, לרבות במקרים של אלימות במשפחה. עורכות ועורכי הדין מהמשרד, המוסמכים גם כמגשרים, מתמחים במתן מענה מקיף במקרים רגישים אלה, תוך נקיטת כל האמצעים הדרושים לשם שמירה על דיסקרטיות ופרטיותם של לקוחותינו.
אלימות במשפחה – מגיפה שקטה המסרבת להיעלם
מאמר זה נכתב בתחילת שנת 2021, תקופה בה היינו עדים למספר מקרים מזעזעים במיוחד של אלימות במשפחה. מקרים אלה הגיעו לכותרות הראשיות במהדורת החדשות. בעקבות מקרים אלה הנושא שב לסדר היום. הוא לווה בקמפיינים המנסים להעלות מודעות ולהילחם בתופעה נרחבת זו, המגיעה לכל חלקי הארץ. לצערנו, לצד הדיון החשוב בנושא אין מספיק התייחסות לפתרונות הזמינים עבור בנות ובני משפחה החשופים לאלימות.
אנו כבר יודעים כי גם ריבים ואווירה מאיימת עלולים להוביל להיות סוף טראגי. משמעות הדבר היא כי אסור לקחת סיכונים, ויש לטפל באופן אישי ומיידי במקרים של גילויי אלימות במשפחה. רבים חוששים מלפעול, לרוב בגלל החשש מההשלכות האפשריות של פניה לרשויות. גם מי שכבר אוזרים אומץ, אינם תמיד יודעים לאן לפנות. מסיבה זו, היה חשוב לנו לפרסם את מאמר זה, בו נפרט על הכלים העומדים לרשות נפגעות ונפגעי אלימות במשפחה. בעיקר נתמקד באפשרות להוציא צו הגנה נגד אלימות במשפחה, המהווה כלי מהיר ויעיל לטיפול בנושא.
מהו צו הגנה?
צו הגנה הוא בבחינת ״עזרה ראשונה״ נגד מקרי אלימות במשפחה. הצו ניתן לפי החוק למניעת אלימות במשפחה. הצו משמש להגנה על בנות ובני משפחה החשופים לאלימות פיזית, או לקושי ממשי בניהול שגרת החיים. נדגיש כי לא מדובר רק על צו המופנה נגד אלימות פיזית. הוא נועד להתמודדות גם עם מקרים של אלימות נפשית (דוגמת מניפולציות רגשיות), מילולית (דוגמת איומים) ואף כלכלית (דוגמת מניעת שימוש בכספים בין בני זוג או בקרב המשפחה הגרעינית).
אילו הגבלות ניתן לכלול בצו הגנה ומה התוקף שלו?
בין ההגבלות אשר צו הגנה יכול לכלול קיימת, בראש ובראשונה, אפשרות להורות על הרחקה של הגורם האלים. ניתן לקבוע בצו חובה על שמירת מרחק מהדירה בה מתגוררים בני המשפחה, או אף על מרחק מהעיר בה הם גרים. הגבלות אפשריות נוספות הן, בין היתר, איסור על יצירת קשר וכן איסור על מעקב (בילוש) אחר בני המשפחה. הצו ניתן למשך עד 3 חודשים. ואולם, ניתן להאריכו לתקופה של עד 6 חודשים. במקרים מיוחדים, ניתן אף להאריך את התקופה מעבר לכך.
כיצד מבקשים את הצו?
ניתן לבקש את הצו באמצעות טופס ייעודי, אותו יש להגיש למזכירות בית משפט השלום או בית המשפט לענייני משפחה. את הצו מוסמכים לבקש בני משפחה, בעצמם או באמצעות מיופה כוח מטעמם. בחלק מהמקרים, בית המשפט מוסמך לדון בבקשה לצו הגנה במעמד צד אחד. במידה והבקשה לצו נדחתה, ניתן לערער על ההחלטה בפני בית המשפט המחוזי.
סיכום ופתרונות זמינים נוספים
לעיל הסברנו על הדרכים לבקש צו הגנה נגד אלימות במשפחה, על מה הוא עשוי לכלול ועל תוקפו. יצוין כי החוק מספק מגוון פתרונות נוספים. מלבד צו הגנה, קיימת גם האפשרות לבקש צו למניעת הטרדה מאיימת. ניתן גם להגיש תביעה נזיקית בבית המשפט לענייני משפחה. אלה הם רק חלק מהפתרונות הזמינים לפי החוק. אך הדבר החשוב ביותר להבין הוא שאתם לא לבד, וכי יש לאן לפנות במקרה הצורך.
סיוע משפטי בענייני אלימות במשפחה
בכל שאלה או צורך בסיוע בענייני אלימות במשפחה, עורכי הדין ממשרדנו זמינים כדי לתת מענה. זאת תוך שמירה על דיסקרטיות ונקיטת צעדי הזהירות הנדרשים. במשרדנו בירושלים ובתל אביב, פועלים עורכי ועורכות דין בעלי התמחות בדיני משפחה והסמכה כמגשרים, המסייעים לקורבנות אלימות במשפחה לקבל את ההגנה הנדרשת על פי חוק.