צו ירושה על פי דין מופעל כאשר המנוח לא השאיר צוואה. לכן רכושו וממונו מתחלקים בין יורשיו על פי הסדר של היורשים אשר נקבע בחוק. לאור הסוגים השונים של המשפחות, נקבע סדר לכל סוג של משפחה. במקרה של הפעלת צו ירושה על פי דין, מפעיל רשם הירושות את האופציה הנכונה על פי המבנה המשפחתי.
איך מתחלקת ירושה ללא צוואה
על פי חוק הירושה התשכ"ה 1965
השיטה שקבע משרד המשפטים הישראלי במקרים שבהם מבצעים חלוקת ירושה בהעדר צוואה מבוססת על נושא קשרי דם. העיקרון המנחה בעניין יורשים חוקיים על פי דין הוא שיש להעביר את הירושה על פי אילן היוחסין המשפחתי מאבות לבנים, כיוון שאלו הם קרובי המשפחה בדרגה ראשונה. בן או בת הזוג גם הם נקראים קרובי משפחה מדרגה ראשונה, אף על פי שאין קשר דם ביניהם, אך הם היו נשואים.
כאשר מבצעים ירושה על פי דין ללא צוואה, הדרגה הבאה באילן היוחסין המשפחתי הם ההורים של הנפטר אם הם עדיין בחיים, צאצאים וקרובי משפחה נוספים, על פי המדרג שעליו הוחלט בחוק.
על פי החוק נכללים בחלוקת הירושה גם תינוקות שעדיין לא נולדו וזאת בתנאי שהם יולדו עד 300 יום מיום הפטירה של המנוח, זאת כיוון שהם כבר נמצאים ברחם של אימם ולכן אפשר להביא אותם בחשבון כיורשים עתידיים.
במקרים חריגים שבהם אין לנפטר קרובי משפחה כלל, אין לו יורשים ולכן מלוא העיזבון שלו מועבר לאפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים, כיוון שהמדינה מלאימה את העיזבון לאור העובדה שאין יורשים.
מי היורשים כשאין צוואה
על פי חוק הצוואות, חלוקת ירושה בהעדר צוואה מתבצעת על פי הסיווג המשפחתי כדלקמן:
צו ירושה
צו ירושה הוא צו משפטי אשר מפיק הרשם לענייני ירושה במשרד המשפטים. על פי צו זה מתבצעת חלוקת העיזבון של אדם שנפטר ולא הותיר צוואה. חלוקת רכוש ללא צוואה אינה מפורטת בצו זה אלא כתוב בה למי מגיע זכויות בירושה, כיוון שהוא יורש של המנוח. כמו לדוגמה בן הזוג, בת הזוג, ילדיו, ההורים, הצאצאים וכו'. הסיווג מתקבל על פי המצב המשפחתי של כל משפחה ומשפחה ואין מדובר בנוסח זהה, אלא בסיווג שנקבעה לאחר בדיקת השושלת המשפחתית הספציפית.
הפקת צו ירושה
כאשר אדם נפטר והוא הותיר עזבון ללא צוואה, קרובי משפחתו אינם יודעים מה עליהם לעשות ואינם מבינים מה קורה אם אין צוואה. הצעד הנכון ביותר הוא לפנות לעורך דין אשר מתמקצע בדיני ירושות. הוא יגיש בקשה לבית המשפט להפקת צו ירושה, כדי לבצע את מהלך ירושה ללא צוואה. את הבקשה הוא מגיש באחד מבתי הדין הרבניים או בלשכת הרשם לענייני ירושה וזאת כדי לקבל צו ירושה ללא צוואה.
הפקת צו ירושה והפעלתו הוא הפתרון למקרים שבהם יש לבצע חלוקת רכוש כשאין צוואה. בן או בת הזוג וילדיו מעריכים שהם היורשים, אך מכיוון שאין אפשרות לבצע חלוקת רכוש בהעדר צוואה, הם מחויבים להמתין להפקת צו זה ורק לאחר מכן הם יוכלו לטפל בחלוקה של ממונו ורכושו.
משרדנו מתמחה בתחום הצוואות והירושות וישמח לעמוד לשירותכם