מהו הסכם חיים משותפים?
בני זוג, אשר חיים כידועים בציבור, יכולים לערוך הסכם שיסדיר את חלוקת הרכוש ביניהם וסוגיות נוספות במקרה של פרדה וסיום הזוגיות. הסכם זה נקרא: הסכם לחיים משותפים.
במדינת ישראל חיים כיום זוגות רבים אשר לא ממסדים את הקשר בנישואין. הסיבות לכך מגוונות: בני זוג אשר אינם מעוניינים להתחתן, בני זוג אשר לא יכולים להינשא בישראל (לדוגמה – זוגות חד מיניים, נישואי תערובת, כהן וגרושה ועוד).
חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973 , אשר חל רק על זוגות הנשואים מ- 1.1.1974, מאפשר לכל זוג נשוי לערוך הסכם ממון. מה יעשו בני זוג לא נשואים אשר רוצים להסדיר ביניהם את עניין הרכוש או כל סוגיה אחרת? מה יעשו בני זוג נשואים שרוצים להסדיר עניינים אחרים מלבד רכוש? מה יעשו זוגות אשר התחתנו לפני שנת 1974 ולכן חוק יחסי ממון לא חל עליהם?
הפתרון לכל הזוגות הללו הוא עריכת הסכם חיים משותפים.
הסכם חיים משותפים מומלץ למספר צורות של זוגיות:
בני זוג שאינם עורכים הסכם, אשר מסדיר את מעמדם הזוגי ואת הסוגיות השונות שעולות מתוך הזוגיות שלהם, עלולים למצוא עצמם (בדרך כלל בעת פרידה) נתונים לקביעות של ביהמ"ש בעניין טיב הזוגיות שלהם והמשמעויות הנובעות מכך. לקביעות אלו השלכות משמעותיות. להלן מספר החלטות שנקבעו בפסיקה אשר ממחישות את הסכנות באי עריכת הסכם או לחילופין את הצורך בהסכם מעין זה.
בני הזוג יכולים להעלות בהסכם לחיים משותפים כל נושא אותו הם מעוניינים להסדיר ביניהם. להלן הסעיפים המהותיים אשר יהיו בהסכם:
אין צורך לקבל אישור להסכם לחיים משותפים מגורם כזה או אחר. חתימת בני הזוג על ההסכם מספיקה כדי שיקבל תוקף ויהיה מחייב. עם זאת, כדי לחזק את מעמדו, מומלץ לבני הזוג לאשר את ההסכם אצל אחד מהגורמים הבאים:
* ביהמ"ש לענייני משפחה לפי ס' 3(ג) לחוק בית המשפט לענייני משפחה, תשנ"ה-1995
* נוטריון.
גופים אלו יאשרו את ההסכם, לאחר שנוכחו שבני הזוג חתמו עליו בהבינם את תוכנו, השלכותיו ותוצאותיו, וכי חתימתם נעשתה מרצונם החופשי.
לאחר אישור ההסכם בביהמ"ש לענייני משפחה, ההסכם יקבל תוקף של פסק דין. מתן תוקף פסק דין להסכם, יאפשר לבני הזוג לממש ולאכוף את סעיפיו השונים בצורה קלה יותר בשעת הצורך.
הסכם חיים משותפים הוא חוזה לכל דבר ועניין, ולכן חלים עליו דיני החוזים אשר בחוק.
ביטול: ההסכם ניתן לביטול בהתקיים אחד התנאים הנמצאים בחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973 (למשל: ביטול עקב טעות או עושק).
הפרות: הפרה של ההסכם יכולה לזכות את הצד הנפגע בסעדים שונים אשר מנויים בחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970(למשל: פיצויים).
לידוע בציבור אין זכות חוקית למזונות. כדי שיהיה זכאי למזונות בתקופת החיים המשותפים נדרש הסכם משתמע (ע"א 563/65 רחל יגר (פלינק), הידוע גם בשם פלביץ נ' זאב פלביץ, ואח', כ(3) 244,(1966)). לזכאות למזונות לאחר הפרידה נדרש הסכם מפורש (ע"א 805/82 זימבול ורסנו נ' יצחק כהן, לז(1) 529 (1983)).
לסיכום: לעריכת הסכם חיים משותפים יש חשיבות רבה. אי עריכת הסכם יכולה להביא לתוצאות קשות עבור בני הזוג. במקרה של זוגות נשואים, ההסכם אף יהיה לעזר רב אם בני הזוג יחליטו להתגרש ויערכו הסכם גירושין.
חשוב לערוך את ההסכם בעזרת עורך דין המתמחה בדיני משפחה ובעריכת הסכמים (רצוי אף עו"ד המוסמך גם כמגשר), אשר יוכל לנתב את הצדדים לעריכת הסכם מקיף ושלם שלא ישאיר פרצות.
במשרד דקר, פקס, לוי, תמצאו עורכי דין המתמחים בדיני משפחה, ואשר מוסמכים גם כמגשרים. עורכי הדין שלנו ילוו אתכם לאורך כל הדרך עד לעריכת הסכם חיים משותפים מקיף ושלם שיענה על כל צרכיכם.
ניתן ליצור קשר בטלפון מספר: 03-3724722