מגפת הקורונה הובילה להטלת הגבלות משמעותיות על התנועה במדינת ישראל. סוגיה רגישה שהתעוררה בעקבות כך נוגעת לשאלת יכולת המעבר של ילדים, אשר הוריהם חיים בנפרד, בין בתי הוריהם. במאמר זה, שנכתב ביום 26/3/2020, תסביר עורכת דין בעלת מומחיות בדיני משפחה על הפתרונות המשפטיים שניתנו לסוגיה.
משרד עורכי הדין שלנו בירושלים ובתל אביב, מתמחה בדיני משפחה. המשרד מספק מענה משפטי מקיף להורים ומשפחות בנושאים כגון משמורת ילדים, הורות משותפת, הליכי גירושין ועוד.
מגפת הקורונה, הפוקדת את מדינת ישראל והעולם בימים אלה, מעלה את הצורך בהתמודדות עם סוגיות רבות הנוגעות לתחומי חיים רבים. מלבד השלכותיה הבריאותיות של המגפה, הדיון הציבורי בנושא מתמקד בעיקר בהשלכות הכלכליות שלה, במיוחד בתחום יחסי העבודה. נושא שזכה לחשיפה שולית בכותרות בהקשר זה, על אף היותו קריטי עבור משפחות רבות, נוגע להורים אשר חיים בנפרד. עולות שאלות רבות לגביהם, עקב הגבלות התנועה שנקבעו לצורך צמצום התפשטות מגפת הקורונה.
הסבר בקצרה על משמורת ילדים
הסוגיה של משמורת ילדים נוגעת למקרים בהם הורי הילדים אינם חיים יחד, למשל במקרים של הורים גרושים או פרודים. היא עשויה לעלות גם במקרים של הורות משותפת, כאשר ההורים חיים בנפרד. חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מסדיר את סוגיית המשמורת. החוק מבחין בין משמורת פיזית, שמשמעותה המקום שבו הילדים (בעודם קטינים) ישהו בפועל, ובין משמורת משפטית, שמשמעותה אחריות ההורים לגידול ילדיהם ולדאגה לצרכיהם – ללא תלות במשמורת הפיזית.
ביחס למשמורת פיזית, קיימת הבחנה בין שני סוגי משמורות: ״משמורת מלאה״, במסגרתה הילדים ישהו באופן קבוע אצל אחד מן ההורים, בעוד שלהורה האחר יוגדרו ״זמני שהות״ עמם; ו״משמורת משותפת״, במסגרתה ייקבעו פרקי זמן קבועים לשהות הילדים אצל כל אחד מן ההורים. למידע נוסף על משמורת ילדים, ראו מאמר מפורט בנושא שפורסם באתר משרדנו.
כיצד מתייחסות התקנות לשעת חירום לסוגיה של משמורת ילדים בעת משבר הקורונה?
כאמור, עקב ההנחיות החדשות שנכנסו לתוקף בעקבות משבר הקורונה, נקבעו הגבלות משמעותיות על התנועה במרחב הציבורי. לשכת עורכי הדין הביעה דאגה בעקבות כך לגורל המשפחות שבהן קיימים הסדרי משמורת ילדים, והדגישה את הצורך לאפשר להורים לבקר את ילדיהם גם בעת הזו. במכתב ששלח שר המשפטים ליושב ראש לשכת עורכי הדין בנושא, צוין כי לאור החשיבות הרבה שבשמירה על קשר בין ילדים והוריהם, ועל חיי משפחה תקינים, יש להבטיח כי אלה לא ייפגעו בעקבות ההנחיות החדשות.
בעדכון האחרון של התקנות לשעת חירום נוספה התייחסות מפורשת לכך שהעברת קטין שהוריו חיים בנפרד לבית ההורה השני, מהווה יציאה מותרת מן הבית. לפיכך מתאפשר להורים במשמורת משותפת מבחינה חוקית לקיים את הסדרי המשמורת שנקבעו ביניהם. יש להדגיש כי לאור מצב החירום השורר כעת, חשוב לעקוב אחר עדכון ההנחיות ולפעול בהתאם להוראות משרדי הממשלה בנושא.
בנוסף, למכתב שר המשפטים הנ״ל צורפה עמדת משרד הרווחה, אשר עמדה על החשיבות הרבה בכך שבעת הזו יפעלו הורים ככל יכולתם בתיאום ומתוך הסכמות ביניהם, על מנת למצוא פתרונות לקשיים בקיום הסדרי המשמורת במצב הנוכחי. כך למשל, כאשר מי מבין ההורים שוהה בבידוד בית, כדאי לאפשר קיום מפגשים וירטואליים עם הילדים לפרק זמן זה. ניתן אף לשקול שינוי בהסדרי המשמורת לאחר מכן, בעקבות שהות ההורה בבידוד. ככל שהורים אינם מצליחים להגיע להסכמות ולתיאום ביניהם, מומלץ להסתייע בגורם חיצוני, כגון עורך דין מומחה בדיני משפחה או מגשר מוסמך.
מעוניינים להסדיר את משמורת ילדיכם? משרדנו כאן לשירותכם
במשרדנו פועלים עורכי דין מומחים בדיני משפחה המוסמכים גם כמגשרים. אם אתם זקוקים לעזרה בהסדרת הסוגיה של משמורת ילדים בעת משבר הקורונה, נשמח לעזור. למשרדנו ניסיון רב בנושא הסדרת משמורת הילדים בהסכם גירושין, הסכם חיים משותפים, הסכם הורות משותפת וכן בהליך בודד ונפרד. ניתן ליצור עמנו קשר באמצעות מספרי הטלפון וכתובת הדואר האלקטרוני המופיעים מטה.