גישור עסקי

גישור עסקי הוא אחד מסוגי הגישורים המקצועיים העוסק בין סכסוכים עסקיים שונים בין שני צדדים ומעלה. סכסוך כזה יכול להתרחש בין שותפים, בין בעלי תפקידים בכירים בחברה או בעלי שליטה ואף בין חברות או בין לקוח לחברה וההפך, החל מפרשנות לגבי חוזים, תשלומים לספקים, עיכובים, לקוחות ועד פירוק שותפות.

מטרת ההליך היא להגיע לסיום מוסכם של הסכסוך ללא מעורבות של בית המשפט שתייקר ותאריך את ההליך.

סעיף 79 (ג) לחוק בתי המשפט, תשמ"ד 1984 מסדיר את סמכות הליך הגישור.

 

 

גישור עסקים

רוב פעולות הגישור מתחילות מיד לאחר פרוץ הסכסוך או תוך כדי שנפתחו הליכים בבית המשפט. עם זאת, ככל שהגישור מתחיל בסמוך יותר לפרוץ הסכסוך, סיכויו להסתיים בהסכם גישור טובים יותר. גישור שמתנהלת תוך כדי הליכים בבית משפט, אם ביוזמת הצדדים או ביוזמתו של בית המשפט, חוסך פחות הוצאות מגישור שמתנהל לפני פתיחת ההליכים.

אחד הקשיים בגישור שמתקיים לאחר שהחלו הליכים משפטיים הוא שכל צד בוחן, אם הסיכויים והסיכונים שעשויים להיות לו אם ימשיך את ההליך בבית המשפט וכך מחליט אם דבר זה משרת את האינטרס שלו להמשיך את התביעה בכותלי בית המשפט, אם הוא יכול להשיג שם יותר השיגים, ועובדה זו לכשעצמה עשויה להעיב על סיכוי הגישור וההתנהלות בתום לב שלו.

אחד היתרונות בגישור עסקי היא היכולת להגיע לפתרונות שאינם חלק משיקולים שנלקחים בבית המשפט, לדוגמה שימור מוניטין, שמירה על סודיות כך שהסכסוך ופתרונו לא יצא החוצה והמשך היחסים העסקיים לאחר יצירת כר לתקשורת ושיקום האמון בין הצדדים.

עסקים קיימים בכדי להרוויח כסף ולהיות רווחיים. סכסוכים מעצם טבעם מגבלים את התנהלות העסק, פוגעים ברווחיותו ויכולים אף להביא לקריסתו או פירוקו. גישור קודם כל בא למנוע זאת, אך הוא עשוי גם לחסוך כסף רב מעצם ניהול ההליך, אל מול כספים המשולמים לעורכי דין ואגרות בתי משפט בדיונים ארוכים.

במידה והגישור החל לאחר תחילת הליכים משפטיים, יש להביא לפגישה את כל החומר המשפטי ותיתכן נוכחות עורכי הדין המייצגים בהליך.

עם זאת, הנוכחות בפגישות משתנה לפי הצורך. בחלק מהפגישות תתכן פגישה אישית עם כל אחד מהצדדים על מנת ליצור פתיחות ולהבין את צרכיו, פגישות אחרות עשויות להתקיים עם כל הצדדים עם ובלי עורכי הדין, הכל לפי צורך המגשר כשמטרתו לסיים את הסכסוך בהסכמה.

במידה והצדדים הגיעו להסכמות ונוסח הסכם גישור, הוא מובא לבית המשפט לקבל תוקף של פסק. המשמעות היא שלהסכם יש "שיניים", הוא מחייב בדיוק כמו פסק דין בתום הליך משפטי ארוך ויקר, אך מגיע תוך זמן קצר יחסית, ובעלויות נמוכות. כל זאת אם הצדדים הצליחו להתפשר ולקיים דיאלוג בניהם.

 

 

גישור חברות

תחת הפרק הזה נכנס גישר בין חברות, גישור פנים ארגוני, גישור מול ספקים ועוד. סכסוכים אלה דורשים ממנהלי החברה השקעת כסף ומזמן רב ועשויים ממש לשתק את פעילות החברה. במקרים של סכסוך פנים ארגוני, מנהלי החברה עשויים למצוא את עצמם משקיעים זמן רב בלנסות ולחבר בין מחלקות שונות באותו העסק או עובדים שהתגלע בניהם סכסוך. אין מדובר רק בזמן יקר אלא גם בתחום שהמנהלים בדרך כלל אינם בקיעים בו. הדבר יכול להביא לשיתוק חלקי או מלא של החברה. במקרים כאלה בדיוק דרוש איש מקצוע שיאבחן במהירות את הבעיה וימצא לה פיתרון. במקרה של חברות חשוב שבעל השליטה או גורם בכיר אשר מוסמך לקבל החלטות ומכיר את הפרטים מקרוב יהיה בפגישות הגישור.

 

 

גישור מסחרי

גישור מסחרי כולל מניעת פירוק שותפויות, ניסוח הסכמים בין שותפים, חלוקת נכסים של השותפות שפורקה, הפרשת חוזים עסקיים ומסחריים בין אם מדובר בעובד, ספק או לקוח וניסוח הסכמים שונים בין ועדי עוברים לבין הנהלות של חברות או ארגונים.

השוק כיום מוצף במגשרים. על המגשר שנחבר להיות מוסכם בין הצדדים, כיצד תדעו האם מגשר עסקי הוא הטוב ביותר עבורכם?

  • ראשית קיימו פגישת היכרות: במסגרת פגישה זו תוכלו לברר פרטים החשובים לכם, לשאול שאלות, לראות אם מתקיימת בניכם סינרגיה, כמיה אישית ואלו דברים החשובים מאוד להצלחת הגישור. אם לא תחושו בנוח עם המגשר, תתקשו להגיע לפתרונות
  • חפשו המלצות: ניתן כיום בחיפוש פשוט באינטרנט לתור אחר ממליצים וכמובן, שאין תחליף להמלצה מפה לאוזן שקיבלתם ממי שכבר עבר הליך גישור אצל אותו אדם
  • חפשו מגשר בעל ניסיון: ניסיון בגישור הוא דבר חשוב, ככל שעובר הזמן המגשר רוכש יותר ניסיון ויודע טוב יותר כיצד להגיע לפתרון, כיצד להקיש וכיצד לשרת בסופו של דבר את ההליך טוב יותר. כדאי לבדוק אם מדובר בעורך דין או לא, באילו תחומים הוא מתמחה ואיזה הכשרות נוספות קיימות לו.

 

ביצוע הליך הגישור

בניגוד לשופט או בורר המגשר אינו בא להכריע בסכסוך. הוא בא להקשיב ולהשתמש בניסיונותיו, יכולותיו והכשרתו על מנת למצוא גשרים מהם ניתן להגיע להסכמות בין הצדדים ולכך לסיים את הסכסוך ללא כפיה. עם זאת ההסכם שמנוסח בסופו של יום – הסכם הגישור הוא מחייב וניתן אף לתת לו תוקף של פסק דין דרך בית המשפט.

המגשר הוא אדם ניטראלי שאינו מעורב בסכסוך.

המגשר צפוי להיפגש עם כל אחד מהצדדים בנפרד ולאחר מכן יחד וכן יתכנו פגישות בין המגשרים, במידה וישנו יותר ממגשר אחד, הכל תלוי במורכבות הסכסוך ומספר המשתתפים בו. בכל מקרה שהוא, הגישור וכלל הדברים שנאמרו בו אינם יכולים לשמש כראיות לבית המשפט ועליהם להישמר חסויים.

 

האם ניתן לבטל הסכם שהושג בגישור?

הסכם שהושג בגישור, על מנת שיהיה מחייב, יש לאשרו בבית המשפט. אם רוצים לבטלו יש לפנות לבית המשפט שאישר אותו ולהוכיח שהוא עומד בעילות הביטול בהתאם למה שמותיר החוק: השגה בלחץ אסור, שלא ברצון חופשי או ללא הבנה מלאה שתוכנו, הסתרת מידע, חוסר תום לב, טעויות שנעשו בהסכם שגורמות לביטולו, קיפוח לא סביר או דרישות לא חוקיות או לא מכבדות באופן קיצוני.

 

סכסוכים עסקיים עשויים להיות מכת מוות גם לעסק המרוויח והמצליח ביותר. פעמים רבות עסקים ותיקים בעלי מודל עסקי מצוין, נסגרים או מפורקים בשל סכסוכים בקרב בעלי השליטה. זה לא חייב להיות כך. לעיתים מגשר מקצועי ומומחה בתחום הספציפי של העסק, ידע לקרוא את המפה ולדעת לנווט בה על מנת להגיע לפתרון מוסכם ומחייב. הדבר יחסוך כסף וזמן רב, יעשה בהסכמה, תוך שליטת הצדדים על הנעשה ועל הסכם הגישור ויעשה בדיסקרטיות מבלי לפגוע בשמו של העסק ומבלי שהסכסוך או הפתרון יפורסמו בקהל הרחב. 

משרדנו מתמחה בתחום הגישור ובו תוכלו למצוא מגשרים שהינם עורכי דין בעלי ניסיון שישמחו להיפגש אתכם, לייעץ לכם ולענות לכם על כל שאלה.

הנכם מוזמנים לפנות אלינו דרך הצ'אט באתר או להתקשר למספר: 055-9826594

צרו קשר לקבלת ייעוץ משפטי