חלוקת זמני שהות – מה זה בעצם אומר? הסדרים לחלוקת זמני שהות נקבעים בין הורים החיים בנפרד, ונועדו לאפשר לשני ההורים להיות מעורבים בגידול ילדיהם המשותפים. הסדרים אלה כונו בעבר ״הסדרי ראייה״, ועל אף שעדיין נעשה שימוש די נרחב בכינוי זה, הגישה המקובלת כיום נוטה לכנות הסדרים אלה ״הסדרי שהות״ או ״זמני שהות״, על מנת לקדם תפיסה שוויונית יותר בנוגע לתפקידי שני ההורים. להלן נפרט בהרחבה על הסדרים אלה, על הסיבות לשינוי בנוגע לאופן שבו הם מכונים כיום ועל הסנקציות בגין הפרתם.
מהי חלוקת זמני שהות?
בישראל יש כמות הולכת וגדלה של זוגות גרושים. הנתונים העדכניים מדברים על כ-16 אלף זוגות המתגרשים מדי שנה. לצד זוגות אלה, יש לא מעט זוגות פרודים המצויים בהליכי גירושין או ניתוק הקשר הזוגי. כך גם קיימים לא מעט זוגות הורים המביאים לעולם ילדים במסגרת הורות משותפת, ללא כל יחסים זוגיים ביניהם. המשותף בכל המקרים הנ״ל הוא שכאשר יש ילדים בתמונה, ההורים נדרשים בדרך כלל להתייחס לנושא של חלוקת זמני השהייה של כל אחד מהם עם הילדים.
חלוקת זמני שהות או הסדרי שהות הם הכינויים המודרניים והנהוגים כיום לכלל סוגי ההסדרים שבמסגרתם הורים החיים בנפרד שוהים עם ילדיהם במסגרת לוח זמנים ידוע ומוסכם, ככל הניתן, על שני ההורים. חלוקת זמני שהות יכולה להיקבע במסגרת הסכם בין ההורים. ככל שלא ניתן להגיע להסכמות בנושא, הערכאה השיפוטית שמוסמכת לדון בכך תכריע בעניין חלוקת זמני השהות של ההורים עם ילדיהם. הערכאה עשויה להיות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, בהתאם למסגרת המשפטית שבה נדון הסכסוך בין ההורים. במקרים אלה, שינוי מוסכם בין ההורים ידרוש אישור של בית המשפט או בית הדין לצורך מתן תוקף משפטי עבורו.
מדוע הסדרי שהות אינם מכונים עוד ״הסדרי ראייה״?
כאמור, המונח ״הסדרי ראייה״ עדיין נחשב כמונח שגור בשפה. עם זאת, חלוף הזמנים הופך את המונח ללא רלוונטי. למילים בהן אנו משתמשים יש משמעות. שעה שהמונח מעלה קונוטציה של הפרדה בין ההורים לעניין הקשר עם ילדיהם, הרי שכיום המצב שונה באופן מהותי. הקדמה הטכנולוגית מאפשרת להורים לשמור על קשר עם ילדיהם מרחוק ביתר קלות, וכך גם קיימים כיום הרבה יותר זוגות הורים החיים בנפרד. בהתאם, נכון יותר לעשות שימוש במונח ״שהות״ במקום ״ראייה״. מונח זה משקף בצורה טובה יותר את תמונת המצב, שבה ההסדר עוסק בעצם השהייה הפיזית של הילדים בנוכחות הוריהם, להבדיל מעצם היכולת לראותם. כך גם מונח זה מעלה קונוטציה שוויונית יותר, ומקדם תפיסה של נוכחות של שני ההורים בחיי ילדיהם.
סנקציות בגין הפרת הסדרי חלוקת זמני שהות
חשוב לזכור שלמרות שהם עוסקים בקשרים משפחתיים במהותם, הסדרי שהות הם עדיין הסכמים, בעלי תוקף משפטי. והסכמים, כידוע, חשוב לכבד. הפרת הסדרי שהות עלולה לגרור אחריה סנקציות, בין כאשר ההפרה נעשית על-ידי ההורה המשמורן, ובין כשמדובר בהורה השני (שאינו משמורן). ככלל, ניתן לפנות בגין הפרות אלה לבית המשפט או בית הדין המוסמכים, אשר בכוחם להטיל סנקציות, כגון קנסות כספיים, בגין אי קיום ההסדרים. כאשר מדובר בהורה שאינו משמורן, ייתכנו סנקציות נוספות כגון חיוב בהוצאות שהוציא ההורה האחר בגין אי העמידה בהסכם וכן הגדלה של תשלומי המזונות. חשוב לדעת כי מלבד פנייה לערכאה המשפטית, עשויות להיות דרכי פעולה אפשריות נוספות, דוגמת עירוב שירותי הרווחה בנושא. הסברנו על כך בהרחבה במאמר נוסף בנושא הפרת זמני שהות. במקרים של אי מילוי ההסכם על-ידי אחד ההורים, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי, על מנת להבין טוב יותר מה דרך הטיפול ההולמת בנושא בנסיבות המקרה.
חלוקת זמני שהות – צרו קשר עם עורכת דין מוסמכת לדיני משפחה
לעיל הסברנו מהם הסדרים בעניין חלוקת זמני שהות, מדוע הם נקראים כך כיום (וכבר לא נעשה שימוש בכינוי ״הסדרי ראייה״) ומה הסנקציות האפשריות בגין הפרת הסכמים אלה. אם יש לכם כל שאלה נוספת או צורך בסיוע ומענה, משרדנו זמין עבורכם ונשמח לעזור. במשרדנו תמצאו עורכי ועורכות דין המתמחים בדיני משפחה, וכן מגשרים מוסמכים העוסקים באופן שוטף בסיוע משפטי ובפתרון סכסוכים שונים על רקע משפחתי. ניתן ליצור עמנו קשר באמצעות מספרי הטלפון וכתובת הדואר האלקטרוני המופיעים מטה.