גישור ילדים

אחת השאלות המרכזיות שהורים שואלים את עצמם ברגע שמחליטים להיפרד, האם ואיך ניתן לעשות זאת מבלי לפגוע בילדים. נתחיל ונאמר שלא ניתן לעשות זאת מבלי לפגוע בהם כלל. הבית הוא הבסיס הפסיכולוגי עליו מושתת זהות הילדים, ערכיהם וביטחונם. ההורים – אבא ואמא, הם כל עולמם ופירוק הבית והשותפות פוגע בהכרח ביסודות אלו הנבנים בשנות הילדות.

עם זאת, חיים משותפים למראית עין, בעיקר כששני הצדדים מרבים לריב ולהתווכח, עשויים להפוך את חיי בני הזוג, ולעיתים גם את חיי הילדים, לגיהינום.

לאחר שהוחלט להיפרד, יש משמעות גדולה איך לעשות זאת. במקרה וצד אחד לוקח יוזמה ושוכר עורך דין, ולא מתאם את הדברים עם הצד האחר, הוא גורם לצד השני לעשות אותו הדבר וזהו פתח לגירושים קשים ומכוערים. ככל שהליך הפרידה יהיה קשה, ארוך ומכוער יותר, כך תועמק ותגדל הפגיעה בחיי הילדים.

מחקרים מראים כי ילדים שעברו גירושים קשים מתקשים אחר כך במתן אמון ובזוגיות גם שנים רבות לאחר מכן, לעומת ילדים שעברו הליך מתואם והדדי מתוך החלטה משותפת והתחשבות באחר.

לא רק הליך הפרידה עצמו פוגע, אלא גם התקשורת הנוצרת לאחר מכן. היכולת לתקשר בנושאים הקשורים לחיי הילדים, חינוך, חוגים, שמחות, קריטיים לבריאותם הנפשית.

לכן להתגרש עם ילדים זה קודם כל לדעת איך. בעניין זה, גישור ילדים הוא הליך חשוב, אפילו קריטי, על מנת לאפשר לבצע את הליך הפרידה תוך יצירת אמון מסוים, ושמירה על תקשורת גם לאחר הפרידה ובעיקר כדי לא להפוך את הילדים לקורבן של הסיטואציה.

סעיף 79 (ג) לחוק בתי המשפט, תשמ"ד 1984 מסדיר את סמכות הליך הגישור.

 

הליכי גירושין עם ילדים

גישור בזמן הליך גירושים הוא הגישור הנפוץ והידוע ביותר. הבסיס לגישור מוצלח הוא למצוא את המשותף, ובזוגות מתגרשים זה בדרך כלל הילדים. אם טובת הילדים חשובה לשני הצדדים, הרי שניתן למצוא מחנה משותף על מנת לקבוע כיצד איש איש ילך לדרכו בלי לפגוע ביקר לנו מכל.

המגשר הוא איש מקצוע המשתמש בטקטיקות שונות על מנת לאבחן מהם הגבולות, הנושאים החשובים לכל אחד והמשותף בו ניתן לגשר על מנת להגיע לפתרון מוסכם על הצדדים.

אחד ההליכים השונים בגישור על פני הליך משפטי הוא ההסכמה. ההסכמה מתחילה בזהות המגשר ונמשכת עד לפתרון. הצדדים יכולים לשלוט על הנעשה והדבר לא נכפה עליהם מגורם חיצוני, כפי שעושה בית המשפט. המגשר לא בוחר "איזה צד צודק" כפי שבית המשפט מכריע, הוא מכוון לפתרון מוסכם.

תחילה, המגשר צפוי להיפגש עם כל אחד מהצדדים, על מנת לשמוע את הסכסוך מהצד שלו, לגלות אמפתיה שתאפשר פריקת כעסים אך גם פתיחות, את צרכיו, למשל רצון למזונות מוגדלים מחשש כלכלי או מחוסר ביטחון לאחר פירוק השותפות ולאחר מכן להבין את גבולותיו.

בתום המפגשים האישיים המגשר ינסה למצוא את החופף בין הצדדים כך שיענה מחד על הצרכים של הצדדים וגם לשקם אמון ולאפשר יכולת תקשורת.

לשם כך הצדדים נדרשים לשיתוף פעולה, פתיחות, תום לב ונכונות לפשרה. אם הדבר לא קיים, מגשר מוצלח ככל שיהיה לא יוכל להגיע לפתרון בהסכמה. במצבים אלו בית המשפט הוא המקום המתאים.

חשוב לדעת שגישור אינו בא על חשבון בית המשפט, בכל מקרה בו הגישור לא מצליח ניתן תמיד לפנות לערכאות משפטיות. למעשה, ניתן לעשות זאת גם לאחר תחילת ההליכים המשפטיים, אולם ככל שהגישור יעשה קרוב יותר למועד הסכסוך כך סיכוייו להצליח גדולים יותר.

למשל, במקרה של הליך משפטי כאשר צד אחד מתרשם שהוא מיטיב עימו או שהוא עשוי לקבל יותר בדרך זו, הדרך עשוי להעיב על תום הלב, הנכונות לפשרה והיכולת להגיע לגישור הוגן.

הדבר יכול להיעשות גם ביוזמן בית המשפט. למשל, אם הצדדים אינם מגיעים להסכמה על זהות המגשר בית משפט יכול להפעיל את סעיף 5 בתקנות בתי המשפט (גישור), התשנ"ג  1993 ולמנותו על פי מאגר המגשרים. עם זאת, הצדדים יכולים לפנות לכל אדם ולקבוע כי הוא מגשר מוסכם עבורם והם אינם מחויבים לרשימת המגשרים שפרסמה הנהלת בתי המשפט.

חלק חשוב בגישור ילדים הוא העברת המסרים אל הילדים. ילדים עשויים לפרש את הגירושים כנטישה ויש חשיבות יתרה להעביר את המסר כי הדבר אינו באשמתם ונעשה בהסכמה ובתיאום בין הצדדים, תיאום שימשך גם לאחר התהליך. יש בכך כדי למתן את הפחד ולמזער פגיעות אפשריות. חשוב להעביר לילדים את המסר שלמרות שאבא ואמא נפרדים הם אינם אוהבים אותם פחות.

גישור ילדים נוגע גם בנקודה הכואבת הזו, ומדריך כיצד ואיך לדבר עם הילדים על הסוגיה. ליווי, אשר ימשיך גם לאחר הפרידה.

אם הליך הגישור הסתייע, מושג הסכם גישור אותו מביאים לקבלת תוקף פסק דין בבית המשפט.

האם ניתן לבטל הסכם שהושג בגישור?

הסכם שהושג בגישור, וקביל תוקף פסק דין בבית המשפט הוא הסכם משפטי לכל דבר ועניין. אם רוצים לבטלו יש לפנות לבית המשפט שאישר אותו ולהוכיח שהוא עומד בעילות הביטול בהתאם למה שמותיר החוק: השגה בלחץ אסור, שלא ברצון חופשי או ללא הבנה מלאה שתוכנו, הסתרת מידע, חוסר תום לב, טעויות שנעשו בהסכם שגורמות לביטולו, קיפוח לא סביר או דרישות לא חוקיות או לא מכבדות באופן קיצוני.

 

יתרונות גישור ילדים

  • עלויות נמוכות משמעותית – כמה אלפים לעומת עשרות אלפים ויותר בהליך משפטי
  • תהליך קצר ויעיל – לעומת הימשכות שיכולה להגיע לשנים
  • מניעת פגיעה בילדים
  • שמירה על תקשורת עתידית בין ההורים
  • הגעה לפתרון בהסכמה
  • שליטה על מועדי הפגישות והתנהלות ההליך עצמו
  • ליווי גם לאחר הגעה להסדר מוסכם, בסוגיות העולות עם הזמן וידרשו פתרונות
  • חיוב בגישור בכל הליך גירושיםחוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה, התשע"ה 2014 מחייב כל זוג מתגרש בניסיון ליישב את הסכסוך בניהם ביחידות הסיוע של בתי המשפט, קודם הגשת התביעה. הליך הגישור נעשה ביחידת הסיוע של בית המשפט ולא נושא עלות, אך הצדדים יכולים להחליט על מגשר חיצוני, כל עוד הם מבצעים את הליך הגישור. מטרתו של החוק להפחית התדיינות משפטית ולהעדיף סיום סכסוכים בדרכי הסכמה ושלום.

 

גירושים מעלים בהיכרך אמוציות רבות, לצד קשיים כלכליים, אישיים, הסתגלות למצב חדש וחשש מהעתיד לבוא. לכן יש למצוא מגשר רגיש ומנוסה, שהינו גם עו"ד המומחה בדיני משפחה וחוזים, בכדי שימצא פתרונות בראיה כוללת אישית ומשפחתית. משרדנו מתמחה בדיני משפחה וגישור ובו תוכלו למצוא מגשרים שהינם עורכי דין בעלי ניסיון שישמחו להיפגש אתכם, לייעץ לכם ולענות לכם על כל שאלה.

הנכם מוזמנים לפנות אלינו דרך הצ'אט באתר או להתקשר למספר: 055-9826594

צרו קשר לקבלת ייעוץ משפטי