תביעת אבהות – זכויות האב, האם, והילד
כשמדברים על תביעת אבהות בישראל, לרוב הכוונה היא לפנייה לבית המשפט לענייני משפחה על מנת שיורה על ביצוע בדיקת רקמות להוכחת אבהות. בדיקת דנ"א היא הצורה העיקרית להוכחת אבהות במידה והאב והאם אינם נשואים האחד לשנייה, ובישראל ניתן לבצע בדיקה כזו אך ורק עם צו בית המשפט. מעבר לכך, רשויות בישראל יקבלו תוצאות של בדיקת דנ"א להוכחת אבהות אך ורק מאחד ממספר מכונים לביצוע הבדיקה, על בסיס צו בית משפט.
משרדנו מתמחה בדיני הגירה ודיני משפחה. מספר מאמרים שכתבנו בעבר הסבירו על הגשת תביעת אבהות לצרכי השגת אזרחות ישראלית עבור ילדים של אב ישראלי \ יהודי, ואם שהיא אזרחית זרה \ אינה יהודיה. במאמר זה נסביר על ההיבטים המעניינים של תביעת אבהות בישראל בכל הנוגע למזונות הילדים, זכויות ירושה, ועוד נושאים הכרוכים בהוכחת זהות האב.
מהי בדיקת אבהות?
בדיקת רקמות על בסיס דגימת רוק \ דם, אשר נלקחת מהאב המשוער, האם, והילד באחד מהמכונים המורשים (הדסה עין כרם -י"ם, תל השומר – שיבא, רבין – קמפוס בלינסון פ"ת, רמב"ם חיפה) או בשגרירות ישראל בחו"ל. הדנ"א בדגימות נבדק, וניתנת מסקנה לגבי הסיכויים לכך שאכן מדובר באביו של הילד. הדגימה היא "משולשת" – שני ההורים והילד – על מנת שוודאות התוצאה תהיה גבוהה יותר.
לעתים, כאשר הילד כבר מבוגר, ואחד ההורים נפטר, ניתן לבקש בדיקה מיוחדת שאינה משולשת. כך לדוגמה בתיק בו טיפל משרדנו, בו ההורה עליו מדובר כבר לא היה בין החיים, התבצעה בדיקה מיוחדת בין שני אחים-למחצה.
תביעת אבהות לקבלת מזונות לרוב תוגש על ידי האם בעוד הילד קטין. אם זאת, ישנה אפשרות פתוחה לתביעה על ידי אפוטרופוס או הקטין עצמו לאחר שהגיע לגיל בגרות, בעיקר במקרי ירושה.
מי אינו יכול לעבור בדיקת רקמות?
נשים יהודיות נשואות.
למה? כי במידה ואביו של ילד של יהודיה נשואה אינו בעלה החוקי, ילד זה יקבל מעמד "ממזר" לפי הדין היהודי. מערכת המשפט הדתית והמשפחתית בישראל נמנעת מפעולות אשר עשויות לגרום לכך שילד יקבל סטיגמה זו.
אם כך, נשים שאינן יהודיות או שאינן נשואות יכולות להגיש תביעת אבהות ללא מכשולים. נשים יהודיות יידרשו להראות כי לא היו נשואות בתקופת ההיריון.
במקרה של נשים יהודיות נשואות, אין אפשרות להגיש בדיקת אבהות, ובעלן החוקי ייחשב לאבי הילד גם אם יטען שהאב האמתי הוא אדם אחר, וגם אם ישנן סיבות מעשיות בגללן לא יכל היה להיות אבי הילד.
במידה וטובת הילד של יהודיה נשואה מחייב הכרה בכך שאביו הוא אדם שאינו בעלה, ניתן להגיש תביעת אבהות אזרחית – במסגרתה יינתן, על בסיס ראיות אחרות פרט לבדיקת רקמות, פסק דין המכיר באבי הילד מבחינת הרשויות האזרחיות (משרד הפנים, ביטוח לאומי ועוד) אך לא מבחינה דתית.
כמו כן, הילד יכול לבקש לעבור בדיקת אבהות לאחר הגעתו לגיל בגרות, תוך הכרה מודעת במשמעות של מעמד ממזר עבורו ובעבור צאצאיו.
הקושי בקבלת אישור לבדיקת אבהות
גם במקרה של תביעה לבדיקת רקמות לצרכי הוכחת זכאות לעלייה \ אזרחות ישנם רצונות מתנגשים. בעוד ההורים והילד רוצים בבירור האבהות, בית המשפט רוצה לוודא שלא יתברר שהילד הוא ממזר. משרד הפנים, כמשיב בתיק, עשוי להיות מעוניין שלא לאפשר את ביצוע הבדיקה.
כל זה עוד יותר מסובך במידה בה רצונות ההורים והילד הם שונים. האב אולי אינו מעוניין בהכרה באבהותו ובתשלום מזונות, האם כן, והילד מעוניין לדעת מיהו אביו – זוהי זכות חשובה לכשעצמה, גם ללא מזונות או הטבות מעשיות בצידה.
ואם האב אינו מסכים לעבור בדיקת רקמות?
תביעת אבהות שלא בהסכמת האב כרוכה אף היא בפנייה לבית המשפט לענייני משפחה, והצגת ראיות ראשוניות לכך שאכן היה קשר מיני בין האב והאם. אין דרישה להוכחה ניצחת, שכן בדיקת הדנ"א תוכיח או תפריך את הטענה באופן סופי.
במידה והאב אינו מסכים להתייצב לבדיקה מרצונו, הוא עשוי למצוא את עצמו מואשם בביזיון בית המשפט. במקרה זה, בית הדין יטיל עליו קנס או עונש מאסר, בהתאם לנסיבות. מעבר לכך, בית הדין מוסמך לקבוע שאדם אשר מסרב לעבור בדיקת אבהות הוא אביו של הקטין.
מה קורה לאחר הגשת בדיקת האבהות?
תוצאות הבדיקה מגיעות לידי בית המשפט (לא ההורים), ובית המשפט מכריז על בסיס התוצאות האם האב המשוער הוא אכן אבי הילד. בהתאם למטרת התביעה, בית המשפט עשוי להוציא צו מעשי – למשרד הפנים לגבי רישום הילד כאזרח ישראלי, צו מזונות במידה והתביעה נוגעת לדיני משפחה, או השתתפות הילד בירושה ככל שהתביעה נוגעת בכך. מנגד, לאב יש זכות השתתפות בגורלו של הילד, חינוכו, מקום מגוריו, הסדרי ראייה, ואף טענה למשמורת בנסיבות מסוימות.
טענות "גנבת זרע"
לעתים, אבות לילדים מקשר חולף עשויים לטעון שלא היה בכוונתם להוליד ילדים, וכי האם שכנע אותם שהיא משתמשת באמצעי מניעה. מדובר בטענה מסובכת להוכחה, אבל במידה ויש בידי האב ראיות מוחשיות (התכתבות, מיילים, שיחות מוקלטות), ייתכן ובית המשפט ישתכנע. במקרה זה יש מקום להגשת תביעה נזיקית הנגד האם על בסיס חוק חוזים.
תביעת אבהות – צרו קשר עם מומחים לדיני משפחה
במידה וברצונכם להגיש תביעת אבהות או במידה ותביעה כזאת הוגשה כנגדכם, מומלץ להיעזר בעורך דין מומחה המכיר את מערכת המשפט הישראלית. למשרדנו ניסיון במאות בדיקות אבהות לצורך הוכחת אבהות הילד(ים) או עמידה על זכויות האב במידת הצורך.