הסכם ממון

הסכם ממון

בשעה טובה מתחתנים? מזל טוב! כיום רבים יותר מסכימים על כך שכדאי ליתר ביטחון, לקבוע הסכם על כל הנושאים הפחות נעימים שעם השנים והאתגרים הרבים קורים לצערנו לזוגות רבים. למה? בשביל השקיפות והרצון הכנה להימנע מכך.
לפני שמתחתנים והופכים את הקשר לרשמי, זה לא נעים לחשוב על מה יהיה במקרה של פרידה, גירושין ופירוק התא המשפחתי. 

עם זאת, הכנה מראש למקרים מסוג זה יכולה להעניק שקט נפשי רב במהלך חיי נישואין או חיי הזוגיות של ידועים בציבור.
בכדי למנוע כעסים ומריבות מיותרות בעתיד, זוגות רבים בוחרים לחתום על הסכם ממון המסדיר את ענייני חלוקת הרכוש במקרה של פרידה. אז מהו הסכם ממון, מה נכתב בו ומהו תוקפו המשפטי? לפני שניתן לענות על השאלות הללו, כדאי להבין מה אומר החוק על חלוקת רכוש בין זוגות נשואים וכן בין זוגות שאינם נשואים אך מוגדרים כ"ידועים בציבור".

כיצד מתבצעת חלוקת נכסים מבחינת החוק היבש?

מבחינת החוק, נכסים וממון הנמצאים בבעלותם של בני הזוג לפני הפירוד, מחולקים ביניהם באופן שווה אחריו. זה נכון במידה ומדובר בזוג נשוי בלבד, וכן במידה ולא נקבע אחרת על ידי בני הזוג בעזרת הסכם ממון. זאת בנוסף למקרים חריגים בהם מוכיח אחד הצדדים חוסר כוונת שיתוף, למשל נכס הניתן לו כמתנה או כירושה.


במקרה של זוגות ידועים בציבור, בין אם הם מסורבי נישואין או לא התחתנו מבחירה אישית, המצב נהיה יותר מסובך. בשונה מזוגות נשואים, בכדי לחלק נכס לאחר פרידה של ידועים בציבור, על הצד הדורש זאת להוכיח כוונת שיתוף על הנכס. אם לא הוכחה כוונה כזו, הנכס יועבר לצד על שמו הוא רשום. במקרה כזה לא קיימת דרישה בחוק לשוויון וזוגות שאינם נשואים תלויים בעיקר בשיקול דעתו של השופט. דבר שעלול לגרום ללא מעט מלחמות ארוכות ויקרות בין בני הזוג.

מהו הסכם ממון, ובמה הוא נבדל מחוק חלוקת הממון?

למרות שמטרת החוק היבש הוא בראש ובראשונה לעשות סדר בדברים, ברור שהמציאות מורכבת הרבה יותר. במקרים רבים קיים מצב בו אחד מבני הזוג משקיע, למשל, בהקמה והחזקה של עסק, בעוד בן הזוג השני אינו שותף לכך. על פניו, לצד שהשקיע בעסק מגיע ליהנות מפירותיו. עם זאת, יכול להיות שבזמן שצד אחד השקיע בניהול העסק, הצד השני השקיע בניהול משק הבית שבו היה הצד השני הרבה פחות שותף. במצב כזה קשה יותר לקבוע למי מגיע מה, ולעתים נדרשים דיונים משפטיים ארוכים ומתישים בכדי להגיע להחלטה. בכדי להימנע מהסתבכות מסוג זה מבעוד מועד, הסכם ממון קובע בדיוק מה שייך לכל אחד מהצדדים, ומה משותף ויחולק בבוא העת באופן שוויוני.


הסכם הממון מחולק ל-2 חלקים עיקריים: רכוש שנצבר עד לרגע הנישואין והשתייך לפני כן לכל אחד מהצדדים באופן נפרד, ורכוש שנצבר במהלך השנים לאחר הנישואין. על הרכוש אתו התחיל כל צד את מערכת היחסים קל יותר לקבוע, ברור למי הוא שייך, וסביר להניח שבני הזוג לא עמלו במשותף להשיגו. על הרכוש שנצבר במהלך הנישואין מסובך יותר להחליט. אם הסכם הממון נחתם לפני הנישואין או בתחילתם, לא תמיד ברור מהו תפקידו של כל צד כשמדובר בפן הכלכלי ובתחזוקת הבית, ואלו עשויים להשתנות. כמו כן, חלק זה בהסכם מתייחס גם לרכוש עתידי, דוגמת תכנית לקניית דירה שעדיין לא התממשה.
עם זאת, חלוקת הרכוש מקרה של פרידה עלולה להיות מורכבת לא פחות, אם לא נחתם הסכם ממון לפני הנישואין או במהלכם. דבר זה נכון במיוחד לגבי זוגות שאינם נשואים, ועבורם הסכם הממון הוא ההוכחה המשמעותית ביותר לכוונת שיתוף או להיעדרה. עם הסכם זה, חלוקת הרכוש במקרה של פירוד תהפוך להיות פשוטה ומהירה יותר, ובעיקר נטולת מלחמות מיותרות.

מהם היתרונות של חתימה על הסכם ממון?

מלבד תחושת הביטחון בנישואין, הסכם ממון יכול למנוע לא מעט עוגמת נפש במקרה של פרידה או גירושין. להלן מספר דרכים בהן הסכם ממון יכול להפוך את החוויה הלא-נעימה לנוחה יותר וכואבת פחות:


חיסכון בכסף ובזמן – מלבד תביעות על מזונות ומשמורות, לעתים קרובות התביעות הקשות, הארוכות והיקרות ביותר קשורות בחלוקת רכוש בין גרושים. הסכם ממון מהווה מסמך משפטי שבעת פירוד קשה מאוד לסתור, ובזכותו ניתן בהחלט להימנע ממשפטים ארוכים ויקרים.


מניעת ניצול וחלוקה שאינה הוגנת – בעת גירושין צפים כעסים ורגשות קשים, ולעתים המלחמה על נתח מסוים ברכוש אינה נובעת ממניעים חיוביים. בכדי להימנע מניצול של אחד הצדדים או סתם מחלוקה שבמבט מפוכח אינה נראית הוגנת, כדאי לנסח את הסכם חלוקת הרכוש בראש שקט, כשמריבות וכעסים אינם נראים באופק וקיים רצון משותף להסכמה הדדית.
הגנה מפני חובות – בדיוק כמו הרכוש, גם חובות בעת גירושין עשויים להתחלק בין שני הצדדים. עם זאת, אם חוב מסוים שייך רק לאחד מהצדדים ואינו משותף, הסכם ממון מבעוד מועד ימנע ממנו להפוך לבעיה משותפת. כמו כן, הוא ימנע מהוצאה לפועל לעקל רכוש שהוגדר כשייך לצד השני.


הימנעות מיחסים "כלכליים" – לא כדאי להיות תמימים. לעתים חתונה בין בני זוג שהפער הכלכלי ביניהם גדול נובעת מרצון הצד החלש יותר להרוויח, ולא מרצון לקשר. זה רחוק מלהיות נכון עבור כל הזוגות שיש ביניהם פער כלכלי, אך הסכם ממון במקרה כזה נותן ביטחון מלא שהרכוש אתו נכנס כל צד לקשר אינו מהווה פקטור משמעותי ליחסים, וכן שחלוקת הרכוש במקרה של פרידה אכן תהיה הוגנת.
הסכם ממון אמנם בדרך כלל נחתם לפני הנישואין, או כאשר יש כוונה להקמת משק ביתי משותף. עם זאת, ניתן לחתום בעזרת עורך דין הסכם ממון בכל שלב של הנישואין או הזוגיות, במידה ובני הזוג בוחרים בכך. עם זאת, קיימת משמעות שונה לתוקפו החוקי של ההסכם בהתאם לשלבים השונים בחיים המשותפים.

מהו תוקפו החוקי של ההסכם?

באופן עקרוני, ישנה חובה לאשר את ההסכם באופן רשמי בכדי להעניק לו תוקף משפטי. במידה וההסכם נחתם לפני הנישואין, ניתן לאשר אותו בפני נוטריון. לעומת זאת, אם ההסכם נחתם לאחר הנישואין ישנו צורך לאשרו בבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה. ישנה החרגה עבור הסכם שנחתם על ידי זוגות ידועים בציבור, עם תוקף חוקי אוטומטית שמרגע חתימתו וללא צורך אישור שופט, דיין או נוטריון. עם זאת, בכדי למנוע מצב של חתימה שלא בלב שלם, הטעיה ועוד, גם זוגות ידועים בציבור רצוי שיאשרו את ההסכם בערכאות המשפטיות או אצל נוטריון.

חותמים עכשיו, ונהנים משקט נפשי

בתחילת היחסים ולפני הנישואין, סכסוכים וגירושין כלל אינם נראים סבירים. עם זאת, הנתונים העגומים קובעים כי מתחילת שנות האלפיים עומד אחוז הגירושין בישראל על כ-13% מהזוגות הנשואים. במילים אחרות, מעט יותר מזוג אחד מתוך עשרה בוחר לסיים את חיי הנישואין ולפרק את התא המשפחתי. אמנם רובם המכריע של הזוגות בוחר להישאר יחד "עד שהמוות יפריד", אך בכל זאת מדובר בסיכוי לא קטן הדורש הכנה מוקדמת אשר תמנע ביורוקרטיות ומלחמות בעתיד.

עורך דין משפחה הסכם ממון 

משרד עורכי דין דקר, פקס ושות' מעניק שירותי ייעוץ בעת ניסוח הסכם ממון באופן המשקף את האינטרסים הנוכחיים והעתידיים של הזוג, וזאת בעזרת עורכי דין מנוסים בתחום ובקיאים בדיני משפחה. 

לפרטים נוספים על עורך דין הסכם ממון ולייעוץ חייגו למספר 03-3724722 או השאירו פרטים באתר ונשוב אליכם בהקדם.

הסכם ממון על דירה עם משכנתא

הסכם ממון דירת מגורים

הסכם ממון על דירה במרבית המקרים דירה נרכשת כחלק מבנית התא המשפחתי והתפתחותו הכלכלית, כתוצאה ממאמציהם המשותפים של שני בני הזוג. במקרה של פרידה, מתבצעת

קרא עוד >
הסכם ממון וחיים משותפים

הסכם ממון וחיים משותפים

הסכם ממון והסכם חיים משותפים חשוב להבחין בין שני סוגי הסכמים: הסכם ממון והסכם לחיים משותפים. הסכם ממון הוא הסכם בענייני רכוש שעורכים בני זוג

קרא עוד >
הסכם ממון לפני נישואים

הסכם ממון לפני נישואים

עריכת הסכם ממון לפני הנישואין כל זוג הנשוי מתאריך 1.1.1974 ואילך כפוף לחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973(להלן: החוק).  סעיפים 1-2 לחוק מעניקים לבני

קרא עוד >

הסכם ממון

חוששים כי יום אחד, אתם או מישהו קרוב יתקשה לקבל החלטות בצלילות דעת בנושאים מרכזיים? החשש מאובדן היכולת לחשוב בבהירות, ואובדן היכולת של אדם לקבל

קרא עוד >